Varför är det så viktigt att få ha hawaiiskjorta på jobbet?
– Det började som ett pedagogiskt grepp när jag jobbade som slöjdlärare. Killarna hamnade alltid längst fram i träslöjden. När jag klädde mig mer färgglatt och med girlpower-tröjor så stärkte det tjejerna och jag nådde fram lättare. 

Men nu är du ju vaktmästare?
– Det är fortfarande många elever som vänder sig till mig för att jag sticker ut. Jag pratar med alla i skolan och är någon som de flesta i skolan vågar prata med.

Är det inte bra att få arbetskläder av arbetsgivaren?
– Jo, om det varit en klädkod som gällt alla och inte bara vaktmästare. Lärarna får ha på sig vad de vill och inte ens våra chefer inom servicesektorn behöver ha de svarta kläderna. Det känns som om de bara vill trycka ner oss och visa vilka som bestämmer. Jag ser det som en klassfråga.

”Borde få välja om man vill ha arbetskläder”

Många kommunanställda kämpar för att få arbetskläder, du för att slippa. Hur ser du på det?
– Arbetskläder är underbart, men man borde få välja om man vill ha dem. Jag behöver dem inte och köper mina kläder som jag trivs i på second hand. Men när det var kallt använde jag arbetsjackan, så jag är inte emot arbetskläder utan bara emot tvånget att bära dem.

Du blev något av en kändis när du sa upp dig och har synts i flera medier. Hur känns det?
– Fullkomligt lysande! Vi har hamnat i en värld där vi lever i olika bubblor. Att få uppmärksamhet för att jag vågar spränga den trista bubblan de försökt skapa för vaktmästare är jätteroligt.

Fajten om arbetskläderna

• Förra året införde Göteborgs stad en policy om arbets­kläder för vaktmästare.

• Ulf Byström, vaktmästare på Hvitfeldtska gymnasiet, vägrade bära de svarta kläderna. Han fick en varning om disciplinära påföljder och valde då att säga upp sig. 

• Skolledning, kollegor och elever har då i protest också klätt sig i hawaiiskjortor.

Ulf Byström

Lärarna får ha på sig vad de vill och inte ens våra chefer inom servicesektorn behöver ha de svarta kläderna. Det känns som om de bara vill trycka ner oss och visa vilka som bestämmer. Jag ser det som en klassfråga.

Ulf Byström (fotograferad av Nora Lorek)