Ett av Jenny Johanssons favoritdjur är kamelen. ”De är så sociala och har så mycket personlighet.”

”De flesta har väl känt oro under den här våren, men vår har släppt lite nu när vi vet att ingen av oss sju djurvårdare här blir varslad. Sedan finns den alltid kvar så länge det är osäkert.

Vi ingår i en koncern tillsammans med Kolmården, Gröna Lund och Skara sommarland, där de två senare inte får öppna i dagsläget. Så det är ju väldigt stora ekonomiska förluster.

Och vi är ju färre säsongare än vanligt, det finns ju inte heller lika mycket att göra.  

Vi har också ett tivoli i parken, som är stängt nu. Så man får gå runt och kolla på djuren. Besökarna måste förboka, och vi tar inte emot fler än 1 500 per dag.

Vi har inga djurmatningar nu, vilket annars är en ganska stor och viktig del i vårt vanliga arbete. Då brukar vi ju prata om djuren, berätta om hur de beter sig i naturen och vad vi kan göra för att hjälpa dem.

Men vi vistas fortfarande bland besökare, inte i grupper, men på så sätt kan vi sprida kunskap till enskilda familjer. 

Vi har ju bara öppet tre månader, vilket är ganska kort. Men jag jobbar året runt. På sommaren handlar det mer om fokus på djur och besökare, att sprida kunskap.

De blir ju viktiga ambassadörer för djuren ute i det vilda. Där har vi stor chans att förändra genom att bevara genetiska variationer och genom att sprida kunskap om vår planet och djur

Jenny Johansson

När vi inte har öppet är det mer fokus på djuren med fix och trix bakom kulisserna. Jag jobbar främst med djuren ute, lantbruksdjur och exotiska djur som går utomhus, som kameler och kängurur.

Andra jobbar mer med gruppen primater och reptiler. Vi hjälps ju åt men det är bra att kunna nörda in sig på vissa djur. 

Just nu står alla inom djurparksbranschen inför samma dilemma, och jag vill ju helst vara i park. Det är roligt att få lära känna djuren, och deras utveckling.

De blir ju viktiga ambassadörer för djuren ute i det vilda. Där har vi stor chans att förändra genom att bevara genetiska variationer och genom att sprida kunskap om vår planet och djur.

Vi har ju skolklasser och familjer som kommer, där vi till exempel kan ta upp hur palmoljeplantager drabbar orangutanger i regnskogen.

Att man kanske ska tänka sig för när man köper saker med palmolja.

Så dels får man ett personligt band till många djur när man jobbar i park, och dels kan man också hjälpa dem ute i naturen.”

”Fokusområdet ändras från sommar till icke sommar. Vi har ju bara öppet tre månader på sommaren och då blir det mer fokus på besökarna, att sprida kunskap utåt”, säger Jenny Johansson.

”Vi tar inte emot fler än 1 500 besökare per dag den här sommaren på grund av corona. Än så länge är vi inte uppe de nivåerna”, säger Jenny Johansson.

Jennys favoritdjur är kamelen, för att de är sociala och har stora personligheter.

”Dels får man ett personligt band till många djur, men man kan också hjälpa dem ute i naturen. Därför vill jag jobba i park”, säger Jenny Johansson.

Anpassade besök i sommar

Furuvik, liksom många andra parker, anpassar under sommaren verksamheten utifrån corona­läget. Det innebär till exempel att besökare i år behöver köpa biljetter till en särskild dag, då det finns ett max antal besökare per dag. Vissa delar är också stängda.

2019 var ett rekordår sett till antalet besökare i svenska djurparker. Närmare nio miljoner människor besökte en park förra året.

Svenska djurparksföreningen har 21 medlemmar/parker. Där finns cirka 700 helårsanställda, och därutöver cirka 2 700 extra­anställda under säsong.

Jenny Johansson

Bor: Gävle, kommer från Norrköping.

Ålder: 26 år.

Jobbar som: Djur­vårdare på Furuvik, har tidigare jobbat på Kolmården.

Utbildning: Djurpark och tropisk anläggning på gymnasiet.

Bäst med jobbet: Den personliga ­kontakten med ­djuren. Mina ­favoriter är kamel och alpacka.

Sämst med jobbet: Obekväma arbetstider, djuren måste ju ha mat och det ska städas året runt, även på storhelger.