Marabou och Volvo, två typiskt svenska företag, är i blåsväder på grund av sina utländska ägare.

Även om inget av företagen själva har några affärer i Ryssland har deras ägarbolag hamnat på Ukrainas svarta lista.

Mondelez, som äger Marabou, gör fortfarande affärer i Ryssland och bidrar därmed till landets krigskassa.

Detsamma gäller Volvo Cars huvudägare kinesiska Geely Holding.

Polisen och Försvaret utreder bojkott

När det gäller Volvo uppges bland annat Försvarsmakten och Polisen utreda om man ska bojkotta företaget.

”Kan påverka sysselsättningen”

På Volvofabriken i Göteborg finns en viss oro för jobben om en bojkott skulle bli verklighet.

– Det är klart att det potentiellt skulle kunna påverka sysselsättning. Inte bara i Sverige, utan även i Gent och så vidare. Jag vet inte om det är befogat eller inte, men givetvis finns det en oro för det, säger Adrian Avdullahu, ordförande för IF Metall på fabriken.

Han framhåller av Volvo Cars stoppade alla affärer med Ryssland när kriget började. Även om han har viss förståelse för diskussionerna om en bojkott, anser han att de är lite orättvisa.

– Jag har största respekt för vad folk tänker och känner och jag vill inget hellre än att det lidande som kriget innebär ska ta slut. Men vi är ett svenskt företag, med egen bolagsstyrelse, som har agerat rätt i den här frågan. Att vi sedan har Geely som ägare kan vi inte göra något åt, säger Adrian Avdullahu.

För Marabous del har effekterna redan märkts av genom att ett stort antal företag och organisationer bojkottar deras produkter.

”Känner en oro”

Berit Starkenberg, ordförande för Livsklubben på den Mondelezägda Maraboufabriken i Upplands Väsby, säger till tidningen Mål och Medel att det finns en oro över att bojkotten ska påverka produktionen och leda till neddragningar av personal.

Även om hon hittills inte fått några sådana signaler.

– Men det är klart att man känner en oro för det. Det här är ingen liten grej. Jag har personligen fått meddelanden skickade till mig från medlemmar som varit oroliga. Jag har vidareförmedlat det till arbetsgivaren också, så de ska vara informerade om att vi är oroliga, säger Berit Starkenberg, till Mål och Medel.

Fabriken ska dessutom ha mottagit ett bombhot i förra veckan, skriver Mål och Medel.

Livs tar avstånd från bojkott

Fackförbundet Livs, som organiserar de anställda på Marabou, är emot en bojkott.

”Livsmedelsarbetarna på Marabou är helt oskyldiga till de beslut som fattas av Mondelez globalt. Som fackförbund står Livs upp för medlemmarnas trygghet. Livs är därför emot en bojkott som riskerar straffa de egna medlemmarna”, skriver förbundet på sin hemsida.

Både Volvo och Marabou framhåller att de själva avvecklat alla affärer med Ryssland efter invasionen av Ukraina.

I en tidigare version av denna artikel stod det att Västra Götalandsregionen utreder en bojkott av Volvo. Något de inte gör.