Något har hänt i debatten om friskolekoncernernas stöld av våra skatter, det som populärt kallas vinstuttag i skolan.

Den självklara devisen att skattepengar som vi betalar till skolan också ska gå till skolan och inte föras ut till annat har plötsligt blivit legitim även hos politiker hos våra två liberala partier.

Åtminstone på pappret.

Borta är Centerns närmast skrattretande försök att beskriva de multinationella friskolekoncernerna som pluttinuttiga  ”byskolor” som måste ha vinstuttag för att ägarna ska få ett mål mat om dagen.

Och borta är Liberalernas ständiga knäfall inför fenomenet ”företagande”, där själva ordet  legitimerade obegränsade vinstuttag för friskolekoncernerna.

I stället talas det om krav och reglering.

Begränsa marknadsskolan

Liberalerna var först.

I april förra året meddelade partiledare Johan Pehrson att han ville ”sätta gränser för hur marknadsekonomin ska fungera också på det här området”.

Men de gränser som partiet målade upp visade sig i stället vara ett formidabelt försvar för fortsatta vinstuttag.

De gigantiska friskolekoncernerna skulle fortsatt garanteras skattefinansierade vinstuttag för lång tid framåt men man kunde tänka sig att stoppa några mindre, redan i dag kriminella, avarter.

Grundfrågan, om varför skattepengar ska få gå till tee-avgifter på Caymanöarna i stället för till vår skola berördes inte.

Liberalernas skolförslag är med andra ord ett rent falsarium. I stället för att diskutera ett stopp är det ett tydligt försöka att permanenta vinstuttagen och få tyst på diskussionen.

Med Muharrem Demirok som ny partiledare för Centern har även Centern ändrat sig.

Åtminstone i vokabulären.

Fredar vinsterna

För några veckor sedan meddelade Demirok att Centern just nu utvecklar förslag som – håll hårt i hatten – ska begränsa, och om skolor inte sköter sig, förbjuda vinstuttag!

Wow!

Detta ickeförslag som inte på något sätt inskränker de stora friskolekoncernernas stöld av våra skattepengar föreslog faktiskt Moderaterna redan 2016.

De stora friskolekoncernerna håller sig redan i dag precis inom vad lagen stipulerar.

Förslaget berör dem inte. 

Också Centern struntar alltså i den pågående stölden och vill inte lyfta grundfrågan, varför skattepengar som vi betalar in till skolan över huvud taget ska få gå till tee-avgifter på Caymanöarna i stället för till vår skola.

800 försvunna lärartjänster

För det är inte småsummor det handlar om – och därmed heller inte små insatser för en bättre skola som de skulle räcka till om dessa pengar skulle gå till skollan i stället för till vinstuttag.

Bara i Stockholm skulle det som nu undanhålls i vinst till de privata friskolekoncernernas ägare – och som alltså till hundra procent består av våra inbetalda skattepengar – ha räckt till bortåt 800 fler lärartjänster, enligt en uträkning i tidningen Vi Lärare.

Tänk er detta.

800 fler lärartjänster bara i Stockholm. Om inte politiker i högerblocket inklusive de två liberala partierna Centern och Liberalerna hade givit friskolekoncernerna fri dragningsrätt på våra skattepengar.

Centerns och Liberalernas åmande och kråmande runt vinstuttagen är bedrövligt att se. Det är ett skådespel där man till varje pris vill fortsätta hålla dörren öppen för koncernägarna och samtidigt inför väljarna försöka framställa det som att man nu ska ta krafttag mot någonting, dock oklart vad.

Magdalena Andersson fick rätt

I februari 2022 sade Magdalena Andersson i en partiledarintervju i Expressen att Socialdemokraterna ville avskaffa vinstuttag i svensk skola senast 2026, alltså under den då kommande mandatperioden. 

Och även om årtalet nu blir framflyttat i och med valförlusten förra året är det en hållning i vinstfrågan som Socialdemokraterna måste hålla fast vid.

Vinstuttag ska väck. Pengar till skolan ska gå till skolan, och ingen annanstans.

Eller som Magdalena Andersson sa i intervjun:

– En del av det skickas utomlands, annat går till ägare i Sverige. Där tycker vi socialdemokrater att de pengar vi betalar till elever och lärare ska gå dit.

– Sedan vet jag att det kommer att läggas väldigt många miljoner efter miljoner efter miljoner i olika former av lobbykampanjer just för att vrida diskussionen till att vi inte ska prata om avarterna med marknadsskolan.

Här måste vi inse att Magdalena Andersson fick rätt. 

I lobbying för skolkapitalets vinstuttag vill både Centern och Liberalerna vara bäst i klassen.