Kommunal varslar om strejk, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande. Den startar den 20 juni om inte parterna, Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, kommer överens på avtalsområdena golfbanor och trädgårdsodling. 

– Det här är andra gången på kort tid som Gröna arbetsgivare tvingar fram ett varsel. Båda gångerna handlar det om märket och att Gröna arbetsgivare vägrar höja avtalens lägstlöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. Det är vårdslöst och helt oacceptabelt. Men vi kommer alltid stå på medlemmarnas sida, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, i ett uttalande.

6 500 anställda

Varslen omfattar även nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad. Därtill har förbundet varslat om sympatiåtgärder på avtalsområdet trädgårdsanläggning. Inom avtalsområdena jobbar totalt runt 6 500 anställda.

Yrkesgrupperna är bland annat trädgårdsodlare, golfbanearbetare, fordonsförare och trädgårdsarbetare. 

Bland de berörda arbetsplatserna finns Ekerums Golf & Resort på Öland, Landeryd Golf i Linköping och Örebro City Golf i Örebro. 

”Ytterst bekymmersamt”

Gröna Arbetsgivare menar att Kommunal inte respekterar märket. Enligt Gröna Arbetsgivare delar inte Kommunal deras syn på att kostnader för den så kallade insamlingsmodellen ska ingå i märket. Modellen innebär att löner under en viss nivå räknas upp när den totala lönepotten räknas ut.

– Detta är ytterst bekymmersamt, vi har hela tiden varit beredda att diskutera olika lösningar för att hålla oss inom kostnadsmärket på totalt 7,4 procent. Tyvärr har Kommunal inte samma syn på märkets normerande roll, säger Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare, i ett pressmeddelande.