Vi har en hög arbetslöshet i Sverige samtidigt som attraktiva branscher lider av akuta bemanningsproblem. Människor med och utan jobb sliter för att få pengarna att räcka till mat och hyra.

Arbetsmarknadsministern skyllde lokförarbristen på en slapphet bland de arbetslösa, ”med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös”, istället för att ge människor möjlighet att skaffa sig den efterfrågade kompetensen.

Fett kan, för den som är arbetslös, vara något man bokstavligen inte längre har råd med. 

På Instagramkontot ”Snåltipset” som följs av tusentals personer, meddelade kontoinnehavaren att hon nu slutar köpa smör och grädde, även på extrapris, eftersom det är billigare att avstå. För henne är det en nödvändig besparing när marginalerna inte längre finns. 

Samtidigt som stora delar av befolkningen alltså skär ner på det som gör livet gott skär regeringen ner på antalet yrkesutbildningsplatser. 

Litet plåster på stort sår

I höstbudgeten minskades finansieringen till yrkesutbildningarna med en hel miljard. LO uppskattar det till en nedskärning om hela 25 000 utbildningsplatser.

Satsningen på yrkesutbildningar i vårändringsbudgeten var ett litet plåster på det stora såret. 

Viljan att hjälpa människor in i arbete verkar inte finnas hos regeringen, trots att näringslivet skriker efter arbetskraft. Möjlighet finns, eftersom många människor vaknar varje morgon och längtar efter ett jobb att gå till. 

Även under regeringen Reinfeldt fanns sysselsättningshyckleriet. Grupper långt från arbetsmarknaden fick höra att man skulle ta sig i kragen och sluta leva på bidrag när högerregeringen smällde igen dörren till vuxenutbildningar, som är vägen bort från utanförskapet.  

Akut läge inom charkindustrin

När jag nyligen besökte en av landets största livsmedelsproducenter, Hilton Foods i Västerås, blev jag bestört. Läget för kompetensförsörjningen inom kött och chark är akut.

Utbildningar för slaktare och styckare läggs ner. Branschen är beroende av personal från bemanningsföretag och utländsk arbetskraft. Det saknas möjlighet till kompetensutveckling för redan anställda i branschen.

Det kan bli tomt på arbetsmarknadsministern Johan Pehrsons omtalade grill om ingenting görs. Och näringsminister Ebba Busch får kanske vifta med något annat än falukorv i framtida debatter. 

Det är hög tid att regeringen ändrar inriktning på sin politik. Nu behöver de se till att det finns tillräckligt med utbildningsplatser för den som vill arbeta i charkindustrin, som lokförare eller betongarbetare.