När Nobina förlorade uppdraget att köra buss i Uppsala sa man upp samtliga anställda.

Det var fel, menade fackförbundet Kommunal som stämde företaget i Arbetsdomstolen för felaktiga uppsägningar.

Sammanlagt rörde det sig om omkring 400 anställda varat 140 var medlemmar i Kommunal och därigenom omfattades av stämningen.

– Vi vill ju värna de anställda när det blir sådana entreprenörsbyten. Flera huvudmän, bland annat Stockholm, har inskrivet i sina upphandlingar att det ska vara verksamhetsövergång när man byter entreprenör. Något vi önskar att alla huvudmän följde, säger Marie-Louise Eng, ombudsman på Kommunal.

Det finns speciella regler i lagen om anställningsskydd, las, när ett företag tar över verksamheten från ett annat. Om ett antal villkor är uppfyllda måste den nya arbetsgivaren ta över personalen från den gamla.

”Fel av Nobina att säga upp”

Det innebär även att man inte får säga upp de anställda i det företag som lämnar verksamheten.

Kommunal menade att villkoren för det som kallas en verksamhetsövergång var uppfyllda i det här fallet och att det därför var fel av Nobina att säga upp personalen.

Men Arbetsdomstolen håller inte med. Enligt rätten kunde Nobina inte veta om det skulle bli en verksamhetsövergång när man sade upp personalen.

– Det är klart att vi är besvikna. Vi hade velat att det skulle bli en annan utgång, säger Marie-Louise Eng.

AD tar inte ställning

Hon konstaterar samtidigt att AD inte tar ställning till om det handlar om en verksamhetsövergång eller inte.

Något som ger henne ett visst hopp för en annan stämning förbundet har lämnat till domstolen.

Den är riktad mot den nya entreprenören, Keolis, som Kommunal anser borde ha tagit över alla personal, vilket man inte gjorde.

Totalt handlar det om 28 förare, varav sex blev helt utan anställning hos Keolis. Övriga fick provanställningar och en fick lägre sysselsättningsgrad hos Keolis än hos Nobina, enligt Kommunalarbetaren.

150 000 kronor i skadestånd

Kommunal krävde ett skadestånd på 150 000 kronor till var och en av dem.

En av dem var Qusay Zagmout som arbetade i Nobinas tvätt- och servicehall.

– Jag har inte fått någon förklaring. Och jag mår inte bra på grund av det. Det har påverkat min självkänsla, sade han till Kommunalarbetaren förra sommaren.

Den stämningen ska hanteras i Arbetsdomstolen i höst.