Regeringen vill dubblera lönekravet för arbetskraftsinvandrare
Regeringen och Sverigedemokraterna vill göra det svårare att få arbetstillstånd för personer utanför EU. Därför föreslår de att kravet på lägsta lön höjs från 13 000 till 26 560 kronor i månaden.
De svenska reglerna för arbetskraftsinvandring har varit bland de mest liberala i hela världen. Nu vill Tidöpartierna skärpa kraven för att förhindra arbetskraftsinvandring till de lägst betalda yrkena.
Enligt dagens regler räcker det att man erbjuds en lön på 13 000 kronor i månaden för att beviljas ett arbetstillstånd i Sverige.
Den gränsen vill alltså regeringen och SD nu höja till 26 560 kronor i månaden, motsvarande 80 procent av medianlönen i Sverige.
Enligt regeringen tjänade redan över 70 procent av arbetskraftsinvandrarna över 25 000 kronor i månaden åren 2019–2020.
Berör ett par tusen personer
Det innebär att man gör bedömningen att det handlar om ett par tusen personer som berörs av höjningen, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M).
– Det är ytterligare ett steg i att fokusera på den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen, sade hon på en pressträff där förslaget presenterades.
Arbetsmarknadsutskottets ordförande, Magnus Persson (SD), framhöll att de flesta som tjänar mindre än så gör det i yrken med låga eller inga krav på utbildning.
– Sådana yrken bör enligt regeringen och Sverigedemokraterna i högre utsträckning tas av arbetslösa personer i landet, sade Magnus Persson vid pressträffen.
Motverka arbetslivskriminalitet
Som exempel på jobb som ligger under den föreslagna nivån nämnde han snabbmatspersonal, städare och hemservicepersonal.
Syftet sägs bland annat vara att motverka risken för att arbetskraftsinvandrare hamnar i ekonomisk utsatthet och förhindra arbetslivskriminalitet.
I förslaget finns det möjlighet att göra undantag för bärplockare och andra säsongsarbetare.
Förändringen föreslås träda i kraft den 1 oktober 2023.