Två saker har prisnomineringarna gemensamt. De handlar både om olika former av utnyttjande. 

Arbetet Globals Ivar Andersen reste till Sialkot i Pakistan för att granska tillverkningen av fotbollar inför VM i Qatar. Han fann 72-timmarsveckor och månadslöner på 2 200 kronor. 

För det reportaget nomineras han och den pakistanske fotografen Mobeen Ansari till Svenska Röda Korsets journalistpris.

– Villkoren i de globala leverantörskedjorna riskerar att drunkna i nyhetsflödet. Människorna som möjliggör världens största idrottsevenemang saknar röst. En viktigt del av vår journalistik handlar om att låta dem komma till tals, säger Ivar Andersen.

Timlön på 35 kronor

På närmare håll kartlade Hiram Li och Jesper Klemedsson Sotomayor hur papperslösa arbetar sex dagar i veckan för en timlön på 35 kronor med att skörda grönsaker på skånska jordbruk. Grönsaker som sedan säljs i butiker under etiketten ”närodlat”.

Hiram Li och Jesper Klemedsson Sotomayor är frilansjournalister, baserade i Skåne, som återkommande medverkar i Arbetet. 

– Det här är ett arbete som inte skulle vara möjligt utan de modiga människor som trots sin utsatthet vittnar om orättvisorna på arbetsmarknaden, säger en glad Jesper Klemedsson Sotomayor.

Nominerad till Bästa avslöjande

För deras granskning har nu Arbetets nominerats till priset i klassen Bästa avslöjande i Fackförbundspressens årliga tävling.

– Det här är så otroligt glädjande, säger Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson om nomineringarna.

– Vi ser som en av våra allra främsta uppgifter att granska och skildra företag som utnyttjar människor som arbetar. Återigen har vi visat hur stark vår journalistik är.