”De hade med sig allt vad de ägde när de lämnade Iran”, står det i stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Beskrivningen gäller en medlem i GS-facket och hans familj, som kom till Sverige 2019.

Mannen har haft tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd och hans svaga ställning på arbetsmarknaden har inneburit risk för att utnyttjas, enligt stämningen.

Enlig GS-fackets uppgifter har det också skett, med besked.

Betalade tillbaka mer än han tjänat

Mannen uppges ha jobbat på ett snickeriföretag med kollektivavtal. Företaget ska ha betalat i stort sett avtalsenlig lön till honom.

Men de pengarna sägs han sedan ha fått betala tillbaka. Dessutom ska han ha ersatt företaget för arbetsgivaravgifter och preliminärskatt, kostnader som arbetsgivaren står för och som inte finns med i lönen.

Om mannen hade vägrat betala tillbaka skulle han inte ha fått anställningen, enligt stämningen – och därmed inte arbetstillståndet, som ger chans till permanent uppehållstillstånd så småningom.

Företaget ska ha uppgett att mannen har fått avtalsenlig lön och att de betalningar som han har gjort har gällt ett privat lån.

Nu blir det upp till Arbetsdomstolen att bedöma båda sidors uppgifter.

Misstankar om människoexploatering

I stämningen krävs företaget på nästan en miljon kronor, varav det allra mesta ska betalas till mannen. 593 698 kronor gäller löner och ersättningar som han inte ska ha fått, eller åtminstone inte ha fått behålla. Därtill kommer skadestånd.

Efter nästan två och ett halvt års anställning uppges företaget ha krävt att han skulle säga upp sig själv, vilket ska tolkas som ett felaktigt avskedande enligt stämningen. 

Enligt stämningsansökan utreder åklagare även misstankar om människoexploatering. Om de misstankarna leder till rättegång blir det i tingsrätt och inte i Arbetsdomstolen.

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.