Det var i oktober 2015 som den 25-årige grävmaskinisten skulle röja upp efter en sprängning i en bergtäkt på Vångaberget i nordöstra Skåne. 

Plötsligt detonerade en sprängladdning som blivit kvar i berget.

Ett stenblock som vägde 340 kilo slungades genom grävmaskinens framruta och dödade 25-åringen.

Sprängarbas dömdes

I januari förra året dömde tingsrätten en sprängarbas för grovt arbetsmiljöbrott. Rätten ansåg att han orsakat dödsfallet av oaktsamhet då han inte inspekterat området innan röjningsarbetet startade.

Åklagaren hade krävt att företaget skulle betala en företagsbot på 1,5 miljoner. Tingsrätten tyckte att boten visserligen var rimlig, men valde att efterskänka den.

Sprängarbasen hade en särskild oberoende ställning och företaget kunde därför inte lastas för hans oaktsamhet, ansåg rätten och företaget slapp därmed betala.

Men domen överklagades av både åklagaren och företaget. Åklagaren ville ha högre företagsbot och företaget ville slippa ansvar helt.

Inget ”medvetet slarv”

Hovrätten som nu prövat fallet anser precis som tingsrätten att sprängarbasen varit oaktsam, men att det inte rör sig om ett grovt arbetsmiljöbrott och ett brott av normalgraden.

– Skälet till att hovrätten inte finner arbetsmiljöbrottet grovt är att sprängarbasens oaktsamhet bestod av en missbedömning, som han visserligen inte borde ha gjort vid sin klarläggning efter sprängningen men som inte berodde på något medvetet slarv säger hovrättsrådet Anna Tansjö, en av hovrättens domare i målet, i en kommentar till domen.

Hovrätten anser att företaget har ett ansvar, även för sprängarbasens brister. Det ska därför betala en företagsbot, på 1,2 miljoner kronor.

Boten ska alltså betalas, men hovrätten sätter ner den med 20 000 kronor, så att beloppet landar på 1 180 000 kronor. Anledningen till det är att det gått nästan åtta år från att olyckan skedde till att domen nu slås fast. 

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.