Kent-Ove Forsell jobbade på plåtverkstad. Plötsligt började han bete sig annorlunda och fick flera varningar på jobbet, berättar SVT:s Uppdrag granskning.

Till slut gick det så långt att arbetsgivaren ville avskeda honom, men då valde han att sluta självmant.

Kort därpå, när han var i 55-årsåldern, fick han diagnosen alzheimer, vilket var förklaringen till hans beteende. Problemet var att han gick på a-kassa när han fick diagnosen och blev sjukskriven.

Kent-Ove Forsells sjukpenning beräknas därför på ersättningen från a-kassan, inte lönen han hade när han jobbade.

Förlorar 4 500 kronor i månaden

Enligt Uppdrag granskning innebär det att han får 11 500 kronor i månaden, i stället för runt 16 000 om han hade haft kvar sin lön från jobbet.

– Det borde finnas någon klausul när man får alzheimer när man jobbar, att man kan få rätt mot Försäkringskassan i efterhand, säger Kent-Ove Forsells fru Karin till Uppdrag granskning.

Fick alzheimer i 50-årsåldern

En liknande situation, med låg sjukpenning baserad på a-kassan, har 57-åriga Stefan Eriksson. Han blev av med sitt jobb som reparatör 2014. 

Enligt arbetsgivaren var han övertalig och tackade ja till ett avgångsvederlag. 

Senare diagnostiseras han med alzheimer. Stefan Erikssons familj tror att han då hade varit sjuk länge och att avgångsvederlaget var ett sätt för arbetsgivaren att bli av med honom.

Regeringen: Ska titta på frågan

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) säger till Uppdrag granskning att hon ska ta frågan om demenssjukas rätt till ersättning vidare, om det för drabbade skulle gå att få ersättning retroaktivt.  

– Är detta ett stort generellt problem så är det ju givetvis så att vi får titta på den frågan, säger hon till programmet.