– När mina vänner går på babysim med sina barn följer jag inte med. Vi har inte råd med sådana utgifter.

Cornelia Dahlin, tandsköterska i Gävle, har just varit föräldraledig med sitt andra barn, men tiden med sonen blev inte som hon hade tänkt sig.

– Redan när han var två och en halv månad började jag jobba ett par dagar i veckan därför att det inte gick runt ekonomiskt annars.

22 600 i månaden

Cornelia Dahlin tog examen som tandsköterska 2020, men föräldraledighet med första barnet gjorde, tillsammans med covid, att hon började arbeta i yrket först i oktober 2021.

– Jag fick 22 600 kronor i månaden. ”Vilken hög ingångslön du fick”, tyckte kollegorna på Folktandvården.

– I mitt gamla jobb på Pensionsmyndigheten hade jag haft 25 000, utan utbildning. Så efter ett och ett halvt år på yrkeshögskola fick jag gå ner rejält i lön.

Den erfarenheten delar Cornelia Dahlin med många andra. Anna Ekman-Brescia, tandsköterska på Folktandvården i Dalarna, gick ner 5 000 kronor i lön jämfört med sitt jobb som kvalitetsansvarig på ett städföretag.

Lönekampen – spelet om avtalsrörelsen

Löner & Avtal

Tusentals medlemmar

För en månad sedan startade hon Facebook-gruppen ”Löneuppror Tandsköterskor” som snabbt fått över 3 200 medlemmar.

Medlemmarna vittnar om rädslan för att bli ekonomiskt beroende av en partner, och oro för en fattig tillvaro som pensionär.

– I början var udden riktad mot Folktandvården, där lönerna är lägst. Men under upproret har det visat sig att en hel del privata kedjor också håller nere lönerna, säger Anna Ekman-Brescia.

Anna Ekman-Brescia Tandskötare
Anna Ekman-Brescia startade Facebook-gruppen ”Löneuppror Tandsköterskor”.

I en färsk enkät bland tandsköterskor som fackförbundet Vision har gjort säger 53 procent att de ångrar sitt yrkesval (1 200 personer besvarade enkäten).

Skälen är den låga lönen i kombination med hög arbetsbelastning.

– Grundproblemet är att yrket är undervärderat i förhållande till vad det kräver, något vi känner igen från andra kvinnodominerade yrken, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef vid Vision.

Ingångslöner i fokus

I upproret står ingångslönerna i fokus. Men Vision, som inte har någon lägsta lön i sitt kollektivavtal med SKR, anser att möjligheten till lönekarriär är viktigare. Liksom en skyddad yrkestitel för tandsköterskor.

Anna Ekman-Brescia tog sin examen så sent som 2022 och trivs med jobbet och patienterna – men överväger att lämna yrket på grund av den låga lönen.

Cornelia Dahlin har redan bestämt sig. I höst påbörjar hon en utbildning till gymnasielärare.

– Jag älskar mina kollegor. Men lönen gör att jag ofta är arg på jobbet, fastän jag egentligen är en glad person. Att plugga till tandsköterska är det värsta valet jag har gjort i mitt liv.

Tre terminers utbildning

Utbildningen till tandsköterska är tre terminer och finns på yrkeshögskolan.

Tandsköterskor vid Folktandvården (som drivs av regionerna) organiseras av fackförbundet Vision. Visions avtal med SKR löper ut 2024.

Tandsköterskor vid privata kliniker organiseras av Unionen. Unionens avtal med Vårdföretagarna löper ut 30 juni i år.