KOMMENTAR. I dagarna har Sverigedemokraternas Youtubesatsning Riks laddat upp ett klipp där deras medlem, högerdebattören Mira Aksoy “offrar sig” för publikens skull genom att titta på SVT:s Drag Race Sverige.

Det hela påstås vara en del av en serie där hon granskar public service-produktioner. Tidigare har hon även “kollat Mello så ni slipper”, något jag tänker avstå från att kommentera då jag helst slipper lära mig mer om både Mello och Riks.

Femminuters-inslaget om dragtävlingen består av att Aksoy visar klipp där deltagare drar sexskämt och når slutsatsen att att det är hemskt att barn kan råka se vuxenprogram på SVT Play.

Upprepade gånger beklagar hon sig över att public service kostar skattepengar då hon inte får diktera hela deras utbud.

Sagoläsande drugor

Givetvis drar hon även upp ytterhögerns största hatobjekt från i höstas – de sagoläsande drugorna Lady Busty och Miss Shameless. Aksoy konstaterar att det är “himla tydligt att SVT gör ett politiskt ställningstagande när de skapar ett program som Drag Race Sverige”.

Att självcentrerade medarbetare på Riks har väldigt lite aning om hur en professionell TV-produktion fungerar och hur lång tid de tar, är inte så konstigt.

Däremot hade Aksoy i sin ”granskning” kunnat ta reda på att SVT legat i förhandlingar om att få sända den enormt framgångsrika serien i över två och ett halvt år – en av de längsta förhandlingarna i kanalens historia.

SD-sfärens kulturkrigande mot drag queens, som jämförelse, är ett demoniskt tankefoster med en ålder på knappa halvåret.

Givetvis importerat från andra sidan Atlanten, eftersom det oftast är därifrån de snor majoriteten av sina trötta tagningar.

Attackerades av högerextrema

I USA har hatet gått så långt att en park i Ohio, där föräldrar och barn samlats för att höra drag queens läsa sagor, för några dagar sedan attackerades av hundratals högerextrema och konservativa motdemonstranter.

De beväpnade demonstranterna från bland annat Proud Boys, Patriot Front, 3 Percenters och White Lives Matter skrek om “Weimar-lösningar”, hotade de närvarande med våld, heilade och viftade med hakkorsflaggor.

Jag är ingen expert på barn och trauma, men vågar nog ändå påstå att en sådan händelse sätter djupare spår än att lyssna på sagor upplästa av en man i klänning, även om han nu råkar kalla sig “Lady Busty”.

Det är visserligen fullt möjligt att Mira Aksoy inte skulle hålla med mig, då hon själv visat större tolerans för högerextrema än hon någonsin gjort för drag queens, Pride och transpersoner.

Kanske även mer än för män i shorts – som hon en gång i tiden skrev en kritisk insändare om till DN – men de kanske väcker någon sorts feminina associationer även de.

Lämnade M för SD

Vi kan alltså inte utesluta att den besvikelse på Ulf Kristersson som ledde till att hon med buller och bång lämnade Moderaterna för Sverigedemokraterna, en vecka innan valet 2018, hade att göra med hans fäbless för att visa upp sina muskulösa vader i tid och otid.

Resan ut mot högerns ytterkanter slutade dock inte vid ett vadkritiskt partibyte. Mot slutet av 2019 lämnade hon Ungsvenskarna, enligt henne själv efter en avstängning till följd av att hon ansågs vara för konservativ och nationalistisk.

En månad tidigare hade hon gästat en högerextrem podcast, i regi av en annan sverigedemokrat som lämnat partiet efter att ha avslöjats med att ha postat grova rasistiska kommentarer online.

Sitt nya jobb på SD-kopplade kloaksajten Samnytt, där hon fortfarande är aktiv skribent, fick hon däremot behålla. Idag är hennes tweets med kritik mot partiet borttagna, och hon i sin tur tillbaka som företrädare för dem både i mediekanalen Riks och som förtroendevald i Västerviks kommun.

Samnytt, Aksoys primära arbetsgivare sedan 2019, fick fram till förra året viss del av sin verksamhet finansierad av presstöd. Det vill säga, våra skattepengar.

Riks drivs av SD

Riks, där Aksoy nu står och gnäller om att vuxna män får prata om sex i program avsedda för vuxna, drivs från Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning och med deras pengar.

Det vill säga, pengar från en kassa där en överväldigande majoritet av inkomsterna kommer från partistöd.

Gissa varifrån partistödspengarna kommer? Jo, från våra skattepengar.

Hyckleriet och offerkoftandet är visserligen inte lika hotfullt som nynazistiska beväpnade motdemonstranter. Men om rätt ska vara rätt borde Aksoy stötta mig i en kampanj för att stoppa att statliga bidrag finansierar extremhögerns uppehälle och ger dem en plattform för att sprida hat.

Fast, nåja. Jag nöjer mig kanske med att hon lovar att aldrig läsa sagor för några barn.