Över två år har gått sedan det uppmärksammade fallet där anställda på en skola i norra Stockholm fick sparken.

De anklagades för att ha stulit överbliven mat från skolköket. Som bevis använde skolledningen filmer från övervakningskameror som de anställda inte hade kännedom om. 

Kvinnorna åtalades för stöld och Stockholms stad krävde skadestånd från dem. Men i en färsk tingsrättsdom frias de helt, rapporterar Aftonbladet.

– Det här är det hemskaste jag varit med om, säger en av de tidigare anställda kvinnorna till tidningen. 

“Mår väldigt dåligt”

En ur skolkökspersonalen som jobbat på skolan i 16 år har tidigare berättat för Arbetet att hon låg vaken på nätterna efter anklagelserna.

– Jag mår väldigt dåligt. Alla har gjort så här, tagit hem matrester. Vi sitter tillsammans och har möte varje måndag med cheferna. Varför har de inte kunnat säga det? sade kvinnan då.  

”Ingen ekonomisk skada”

Enligt Aftonbladet konstaterar tingsrätten att det är bevisat att kvinnorna tog med sig mat. Men ingen har lidit så kallad ekonomisk skada av det. Och det krävs för att det ska klassas som stöld i rätten.

Filmerna från övervakningskamerorna visar inte heller att det endast handlat om matrester från skolan, skriver Aftonbladet. Kvinnorna har sagt att de även tagit med och tagit hem egen mat. 

Kvinnorna har tidigare fått runt 45 000 kronor var i en förlikning med arbetsgivaren i den arbetsrättsliga tvisten.