Den anställda som kan locka en sjuksköterska att ta jobb i akutsjukvården i Region Stockholm, kan få en rejäl bonus, rapporterar tidningen Vårdfokus

10 000 kronor betalas ut vid rekryteringen och den som anställs får lika mycket.  Om personen stannar kvar i ett år får värvaren ytterligare 40 000 kronor och den nyanställde 10 000 kronor till. 

Bakgrunden är att regionen vill minska behovet av hyrpersonal. Sedan 1 mars har hyrkontrakten i regionen inte förlängts, uppger Vårdfokus.

Bonusen ses nu som ett försök att få hyrpersonal att ta fasta tjänster i regionen i stället.

Vårdförbundet skeptiska

Men Vårdförbundet är skeptiskt. 

– Det här ska locka hit folk. Regionen ser det som ett erbjudande till oss som jobbar. Men vi är inte imponerade, säger Charlotta Dickman, förtroendevald för Vårdförbundet på Södersjukhuset i Stockholm, och intensivvårdssjuksköterska. 

Hon säger till tidningen att det som verkligen krävs för att få fler fast anställda sjuksköterskor är bättre löneutveckling och en minskad arbetsbelastning genom ökad bemanning. 

”Kommer ej ta fast jobb för bonusen”

Inte heller hyrsjuksköterskan Michaela Lindqvist tror att bonusen får önskad effekt. 

– Jag kommer absolut inte ta en fast anställning för den bonusen. Upplägget säger ingenting om vad de erbjuder i månadslön, schemaupplägg, arbetstid eller löneutveckling. Det är en liten klumpsumma, i stället för att satsa på att höja grundlönerna. Jag ser inget attraktivt i detta erbjudande, säger hon till Vårdfokus.