Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att ta fram ett förslag på språkkrav för omsorgspersonal.

Men redan innan utredningen kommit i gång ger SD sin bild av hur de vill ha det. I en intervju med TT säger partiets socialpolitiska talesperson, Linda Lindberg, att ett språkkrav ska gälla både vi nyanställning och för redan anställda.

Språktest vid nyanställning

– Inspelen är först och främst att språkkraven ska ställas på nyanställd personal. Klarar man inte av det då är man helt enkelt inte anställningsbar, säger Linda Lindberg till TT. 

Men även redan anställd personal bör också göra ett språktest, anser hon. Den som inte klarar testet ska då få upp till ett år på sig att lära sig tillräckligt bra svenska. 

Det ska i så fall ske på egen hand, utanför arbetstid och utan att arbetsgivaren betalar för utbildningen.

Skäl för uppsägning

Klarar man inte testet efter den tiden ska det alltså kunna vara skäl för uppsägning, säger Linda Lindberg till TT. 

Ett absurt krav, anser fackförbundet Kommunals ordförande, Malin Ragnegård, som sågar Sverigedemokraternas förslag.

Kommunal: Orimligt utspel

Även om förbundet delar uppfattningen att det är viktigt att de anställda kan tillräcklig svenska kan man inte lägga det på individen, säger Malin Ragnegård.

– Det är ett orimligt utspel de gör. Det måste ju vara arbetsgivarens ansvar att de som man anställer har rätt kompetens och rätt förutsättningar för att kunna utföra jobbet. Det har vi tyckt och sagt länge.

Stor personalbrist

Det råder redan i dag stor brist på personal inom till exempel äldreomsorgen, påpekar Malin Ragnegård. 

– Att man då ska göra det här på sin fritid kommer innebära att man inte kan jobba fullt ut, fast vi behöver jättemycket personal i välfärden. Och att man sedan ska leva under ett ständigt hot om att eventuellt bli uppsagd. Det är ju helt orimligt.