Vad säger lagen?

Arbetstidslagen innehåller regler kring bland annat dygnsvila och arbetstider. Men den hindrar bara en enskild arbetsgivare att tvinga dig jobba för mycket. Det finns alltså ingen lag som hindrar en person att använda sin dygnsvila till att jobba på ett helt annat ställe.

Vissa yrken har specifika regler för hur mycket man får jobba innan man blir en säkerhetsrisk, exempelvis taxi- eller lastbilsförare. 

Kan förbjudas i avtal

Ditt anställningsavtal eller kollektivavtal kan innehålla skrivningar som hindrar dig. Många förbjuder exempelvis sina anställda att jobba i konkurrerande verksamheter.

Om du funderar på att ta extra jobb är det därför bra att kolla upp om du måste informera din nuvarande arbetsgivare först.

Risker för hälsan

Att jobba dubbla jobb kan ha flera risker för hälsan, särskilt om man jobbar många fler timmar än heltid. Förutom att privatlivet kan bli lidande har de som jobbar många timmar större risk för sjukdomar som hjärtproblem, diabetes och psykisk ohälsa, enligt stressforskaren Göran Kecklund.

Livsstilen riskerar också att bli sämre, med mindre tid för motion, sämre kost och också högre alkoholintag.

Akta dig för skattesmäll

Jobbar du två olika jobb kan du på totalen hamna över gränsen för statlig skatt utan att någon av arbetsgivarna känner till det. För att inte få en rejäl skattesmäll när deklarationen är klar kan det vara bra att be huvudarbetsgivaren att dra extra skatt för att ta höjd för den extra inkomsten.

Du kan också göra en extra inbetalning på skattekontot för att undvika restskatt.