Häromveckan meddelade Riksbanken att styrräntan i Sverige ska höjas ännu en gång. Som om det inte är nog nu med pålagor och experimenterande med vanligt folks ekonomi. Som om det inte var nog redan innan.

Riksbanken nöjer sig inte med denna ytterligare höjning. De hotar dessutom att fortsätta på den inslagna vägen.

Verkar inte vilja lyssna på LO-ekonomerna

Riksbanken verkar uppenbarligen inte vilja lyssna på LO-ekonomerna eller andra ekonomer som påpekar det självklara: inflationen i Sverige beror på att det är krig i Europa och på att vi har en energikris som följer på det.

Hur mycket räknenissarna i Riksbankens direktion än önskar det så kommer deras beslut inte att stoppa Putins anfallskrig. De kommer inte att kunna stoppa energikrisen. Däremot ger Riksbanken ytterligare en käftsmäll till våra förbunds medlemmar.

Förbunden står just nu inför en stor avtalsrörelse där de förvisso ställer långt högre lönekrav än vanligt. Men det är ändå krav som skulle ta ansvar för samhällsekonomin, även om arbetsgivarna påstår annat.

”Kom ut och lyssna!”

Det är knappast rimligt att begära att LO-förbundens medlemmar ska ta det ansvaret om inte andra gör det. Kanske vore det bra för Riksbankscheferna att få träffa dom vars vardag deras beslut påverkar?

Vi bjuder härmed in Riksbankscheferna att följa med oss ut på någon av de arbetsplatser i Sverige vi dagligen befinner oss på. Kom ut och lyssna på LO-förbundens medlemmar.

Ni kan få träffa någon av de undersköterskor som tar hand om Sveriges äldre. Vi kan besöka några snickare på en fikarast. Vi kanske kan prata med medlemmar utanför någon av alla de industrier som håller igång Sverige.

Eller varför inte någon av de butiksanställda som är beroende av att folk har pengar över att handla något för. Skulle ni vilja följa med oss ut? Då är det bara att ni hör av er till vem som helst av oss. Vi lovar er att det kan bli intressanta samtal. Ni kommer att få höra att det kokar här ute.

Vanliga arbetare har inga marginaler

Ni kan få höra historier om hur vanliga arbetande människor idag inte har några marginaler kvar. Om diskussioner vid frukostbordet kring vilken sorts limpa som är billigast att köpa. Om hur mycket huslånet riskerar att dra iväg. Elräkningarna. Kostnaden för att ta sig till jobbet.

Ni kommer att få höra det här av människor som av regeringen lovats stöd till både el och bränslepriser. Löften som antingen försenats eller helt slängts på skrothögen samtidigt som en vanlig LO-förbundsfamilj redan har fått många, många tusen mindre att leva på det senaste året.

Regeringen hade ju för övrigt också kunnat lyssna till några av de förslag LO har lagt om sänkta bränslekostnader, ett fungerande elstöd eller extra barnbidrag. Men ministrarna har slagit dövöronen till och satsar i stället på skattesänkningar till de mest välavlönade.

Ovanpå det drabbas nu medlemmarna av ytterligare en räntehöjning.  Inte nog med det. Ni hotar alltså med ytterligare höjningar av räntan. Om ni låser upp er bunker och följer med oss ut på ett besök i verkligheten kanske ni kan få en tankeställare och stoppa ert experiment nu.

Medlemmarna i LOs förbund är riktiga människor som håller igång Sverige. De är inga försökskaniner i ett diagram. Vi tror att det vore värdefullt för er att höra det.

Undertecknas

Per-Ola Nilsson, ordförande LO-distriktet i Skåne

Christine Marttila, ordförande LO-distriktet i Västsverige

Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge

Katrina Ansarfwe, ordförande LO-distriktet Gotland

Majlene Westerberg, ordförande LO-distriktet i Mellansverige

Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholm

David Andergard, ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland 

Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Anna Eriksson, ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Carola Andersson, ordförande LO-distriktet i Norra Sverige