Strax efter klockan ett på natten körde spårvagnsföraren i Stockholm ut ur en tunnel och hade sedan en plankorsning ett tiotal meter framför sig. I korsningen fanns inga bommar, men bilarna hade rött ljus.

En taxibil körde förbi rödljuset och in i spårvagnen. 

Arbetsgivaren VR har sagt upp föraren av spårvagnen efter händelsen. Företaget hänvisar till interna regler om att man ska nödbromsa vid fara, vilket mannen inte gjorde vid krocken.

ST: Hann inte nödbromsa

Fackförbundet ST skriver i stämningen till Arbetsdomstolen att han inte hann nödbromsa innan ekipaget stod helt stilla.

De uppger att händelsen var helt oväntad eftersom spårvagnsföraren ”inte räknar med att bilister kör mot rött i hög fart”.

Enligt stämningsansökan har varken bolagets försäkringsbolag eller polisen ansett att föraren var medvållande till olyckan. Däremot pågår en förundersökning om vårdslöshet i trafik mot taxiföraren.

Facket menar också att den säkerhetsutredning som företaget har gjort är bristfällig och framställer föraren i dålig dager.

VR: Samlad bedömning

Till tidningen Publikt säger VR:s kommunikationschef Christer Ekelund att företaget tycker att utredningen är bra, men att beslutet om uppsägning bygger på en samlad bedömning.

– Det här handlar inte om en enskild händelse utan en sammantagen bedömning med flera säkerhetshändelser kopplade till den här föraren, säger han.

ST menar att en äldre erinran som företaget hänvisar till saknar relevans.