När Jonas Kaya först fick mejlet från regeringen trodde han att det var ett skämt. Arbetsmarknadsministern Johan Pehrson ville komma och praktisera på Aros pizzeria i Västerås där han är restaurangansvarig. 

– Jag var tvungen att ringa och kontrollera att det var på riktigt och det var det, berättar han några dagar efter besöket.

Medieintresset blev stort. Både lokaltidningen och riksmedier som Aftonbladet, TT och SVT kom för att följa ministerns pizzapraktik.

Enligt Jonas Kaya skötte sig Johan Pehrson ”galant”.

Ministern bakade pizza, fick diska och plocka tallrikar och sedan konversera med kunderna och förklara vem han var och vad han gjorde där. 

Skulle han kunna jobba som pizzabagare?
– Det tror jag definitivt. Han har ju talang för det sociala och är verkligen intresserad av att lära sig. Han verkar gilla mat generellt, korv är ju hans specialitet att tillaga. Det gick väldigt bra, säger Jonas Kaya och lägger till att han verkligen uppskattade händelsen och nu hoppas på fler besök från Sveriges regering.

Johan Pehrson
Johan Pehrson (L) fick testa på livet som pizzabagare.

Stammishak för Nilsson Lindelöf

Besöket från arbetsmarknadsministern är dock inte den enda gången Jonas Kayas restaurang fått medieuppmärksamhet. Pizzerian är nämligen stammishak för en av Sveriges mest kända idrottsstjärnor.

Pizzerian ligger nära en gymnasieskola och en idrottsplats och många ungdomar kommer dit och äter i samband med träningen.

En av dem var fotbollsspelaren Victor Nilsson Lindelöf som numera spelar i Manchester United.

– Vissa får man ett bättre relation till och blir nästan som en familj med och Victor är en sån, eftersom han i sina unga dagar kom hit väldigt ofta. När han är i Västerås kommer han förbi och gör han inte det åker vi och lämnar mat till honom och chitchattar lite.

”Gillar kundmötandet”

Jonas Kaya, nyligen fyllda 40, har arbetat på Aros pizzeria i stort sett hela sitt vuxna liv.

Ända sedan hans pappa köpte restaurangen 2005. Han beskriver det som att han är ”född in i en restaurangfamilj”. Men trots att livsvalet så att säga skedde automatiskt är han nöjd med jobbet.

– Jag tycker det är extremt kul. Jag gillar det sociala, kundbemötandet. Det är därför jag är kvar här och vill fortsätta.

Samtidigt är det ett tufft jobb.

– Du lever ju inte det vanliga åtta till fem-jobbet med raster och sådant. Att planera en semester, det finns inte. Men jobbar man rätt och smart och hittar bra personal så funkar det.

Pizzabranschen en livsstil

Han beskriver pizzabranschen som en livsstil. 

– Det har blivit en slags grej att pizzabranschen inte är ett så schysst jobb. Det är mycket slit och övertid och många dagar man är borta från familj och vänner. Men gillar man livsstilen så har man accepterat att det är så här att man lever. 

Vissa saker har dock blivit tuffare den senaste tiden. Under mötet med Johan Pehrson lyfte Jonas Kaya inflationen, de höga elpriserna och vad mer politikerna skulle kunna göra för företagare som honom. 

– Jag tycker personligen man behöver se över arbetsgivaravgifterna och att det ska vara mer lönsamt att anställa. Han höll med.

Vissa prishöjningar har slagit hårt

När det gäller just elpriserna har pizzerian kommit undan relativt lindrigt eftersom de haft ett bundet avtal som går ut först i oktober.

Men andra prishöjningar har samtidigt slagit hårt.

– Vissa produkter har gått upp hur mycket som helst medan andra lite mindre. Man får anpassa sig efter vad som sker på marknaden. Höja lite priser, se över sina kostnader. Planera mer strategiskt när det kommer till personalen.