En sak vissa i Sverige inte gärna pratar om är faktumet att det finns människor som arbetar och ändå är fattiga, har löner som inte går att leva på.

Beskedet så här inför avtalsrörelsen till de av oss som är sämst betalda är det blir fortsatt fattigdom, det finns inga pengar till skäliga löner.

Beskeden kommer från näringslivstoppar som tjänar vanligt folks årslöner varje vecka. De kommer jobba hårt den närmaste tiden för att hålla lönerna nere.

Krögarna: Löneökningar vore katastrof

De närmaste månaderna kommer presstrateger på arbetsgivarsidan se till att medierna fylls av krögare med små ekonomiska marginaler. Budskapet kommer vara enkelt: löneökningar för alla anställda vore en katastrof. 

Det finns förstås en tanke bakom att det är små krögare som får föra arbetsgivarsidans talan.

Det skulle ju inte får samma effekt att skicka fram en vd för någon av de stora hotellkedjorna som precis gjort rekordår och troligen planerar utdelningar till sina aktieägare.

Den vinsten har vi HRF-medlemmar varit med och skapat, och vi vill ha vår beskärda del.

Hotellstädare och servitörer behöver högre löner

Landets hårt arbetande hotellstädare, kockar och servitörer håller nog inte med om att en löneökning vore katastrof, särskilt inte när inflationen och elpriserna har ätit upp en tiondel av lönen senaste året.

Att vi inom LO-förbunden kräver 4,4 procent är inte orimligt, och vi hade begärt mer om det inte var för att det hade skapat ytterligare inflation.

Fattigdomen, som så många andra problem på svensk arbetsmarknad, finns där för att någon tjänar grova pengar på det.

Och de har byggt upp en intrikat apparat av branschorganisationer, ledarsidor och tankesmedjor för att slippa dela med sig av vinsten till sin personal.

”Har råd med löner som går att leva på”

Arbetsgivarsidan har på det hela taget råd att betala löner som går att leva på.

Det finns säkert en och annan krögare som inte har råd med skälig lön till sin personal, men då är det bara att stänga ner verksamheten. Tråkigt, men så är det.

Anständig lön till personalen ingår i en fungerande affärsidé. Vi kan inte gärna låta de stora lönsamma kedjorna komma undan sitt ansvar bara för att det finns andra restauranger som har det knapert.

Vårt fackliga engagemang handlar om att det ska gå att leva på sin lön. Då måste lönerna upp, dag för dag-anställningarna måste avskaffas och de oseriösa arbetsgivarna måste bort.

Med detta går vi i HRF in i avtalsrörelsen. Vi får se vad vår motpart har med sig.