Företagsloggan på den annars praktiska och rätt snygga jackan är bara för iögonfallande. Vasen är så ful att du inte ens vill ge bort den till din värsta släkting.

Men presentkortet var bra, för du kunde välja själv vad du ville ha.

Värst kanske är att inte få något alls? Särskilt om du är tillfälligt anställd och redan känner dig lite utanför? 

6 av 10 får gåva

Sex av tio får en gåva av sin arbetsgivare. Och jobbklappar väcker känslor – och engagemang i fikarummet. Det har vi märkt på redaktionen.

En flaska bubbelvatten och en herrtidning som julklapp? Biobiljetter mitt under covidrestriktionerna?

En specialtändare som saknade en del som man själv fick söka efter i en massa butiker?

Vittnesmålen haglar. 

Trender i jobbgåvor

Det går också trender i jobbgåvorna. 

Krig, kriser och globala pandemier märks i år även i julklappsbranschen. Det förstår man när man pratar med Niklas Carlsson, inköpare på Gåvofabriken, ett av många företag som specialiserar sig på företagspresenter. 

Han är den som väljer ut vilka produkter och gåvokort hans företag ska sälja till olika arbetsgivare och som de sedan ger vidare till sina anställda.  

– Just i år är ullplädar något som varit otroligt populärt, säger han.

Han berättar att de flesta leverantörerna hade slut på plädarna redan i höstas. En förklaring är att de ofta tillverkas i Ukraina.

Det är många som vill stödja företag från det krigsdrabbade landet. Det höga elpriset gör också att man gärna värmer sig med en filt så gåvan blir dubbelt aktuellt i år.  

Präglad av covidpandemin

Åren dessförinnan var branschen präglad av covidpandemin. För en julklappsinköpare innebar det bråda tider.

Skattereglerna ändrades så att beloppet som en arbetsgivare kunde ge gåvor till de anställda för skattefritt ökade.  

 – Och alla julbord var inställda så det blev extremt stor efterfrågan på julklappar. Första coronaåret handlade det bara om att hitta varor att leverera. Alla ville bara ha varor. 

Så hur vet man vilka julklappar folk vill ha? Svaret från Niklas Carlsson är mässor. Där visar leverantörer upp trender och produkter.  

– Det man ser är att det gått mycket mer från en produkt till gåvokort där man själv får välja de senaste åren. Förut beställde företag 100 gjutjärnsgrytor så fick alla samma, säger han.  

När folk själva får välja vilken gåva vänder de sig främst till kategorin kök och heminredning.

Även gåvoexpert får julklapp

Även Niklas Carlsson och hans kollegor brukar få ett gåvokort i julklapp.

Men vad han helst av allt vill ha har han inte hunnit tänka på.  

– Det är stressigt så här veckorna före jul. Men vinglas är alltid trevligt. Vi brukar även få någon julmiddag så det blir både och. 

Skattefri gåva – men inte pengar

Julklappen från arbetsgivaren är skattefri om värdet inte är större än 500 kronor inklusive moms. Gåvan får inte lämnas i kontanter eller presentkort som kan bytas mot pengar och den måste ges till alla, eller en större grupp, anställda. Under covidpandemin kunde arbets­givaren dessutom ge en skattefri coronagåva som uppgick till 2000 kronor 2021.

Källa: Skatteverket