Flera fackförbund har just nu problem med sina sajter. I LO-sfären är det i nuläget 6F-förbunden, alltså Elektrikerna, Byggnads, Fastighets, Målarna och Seko som har driftsstörningar. Även fackförbundet Kommunals system har stängts ner. 

Deras sajter går att komma in på men besökaren möts av meddelanden som ”Vi har för närvarande driftstörningar som påverkar våra tjänster. Våra tekniker jobbar för att åtgärda detta så fort som möjligt”.

På sin sajt skriver Byggnads att medlemmarna inte kan komma åt webben, logga in på Mina sidor eller mejla till förbundet.

Enligt Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson är det inte en specifik cyberattack mot fackförbunden. 

Det handlar i stället om att systemen stängts ner som ett led i det säkerhetsarbete som leverantören Softronic haft sedan en misstänkt cyberattack upptäcktes i slutet av förra veckan.

Förbunden använder sig precis som a-kassorna av it-bolaget Softronic. 

A-kassor stängdes ned

Den misstänkta attacken ledde tidigare till att samtliga a-kassors system stängdes ner. Det har lett till att de planerade utbetalningarna av arbetslöshetsersättningen som skulle ha skett nu på torsdag skjuts upp. 

– Tekniker och säkerhetsexperter har jobbat dygnet runt med det här sedan i fredags, sade Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i måndags till TT.

Byggnads pressekreterare Gabriel Dahlander bekräftar problemen på förbundets sajt, men kan inte säga hur det påverkar medlemmarna i nuläget. 

Ska medlemmar vara oroliga, exempelvis för att uppgifter riskerar läcka ut? 
– Det finns inget som talar för att det skulle påverka våra medlemsregister. Systemen har stängts ner av leverantören som en försiktighetsåtgärd, säger han. 

Skärmdump visar driftsstörningsmeddelande på Byggnads sajt
Driftsstörningsmeddelande på Byggnads sajt.

Softronic i incidentmöte

Mathias Kjellberg, COO på Softronic, säger till Arbetet att han sitter mitt i ett ”incidentmöte” och har svårt att ta en intervju nu.

Han säger därtill att deras kunder vill informera medlemmarna via sina egna organisationer.

Behöver medlemmar vara oroliga för att känsliga uppgifter kring dem läcker ut? 
– Jag kan inte kommentera enskilda kunder utan jag måste hänvisa till våra kunders information framåt, tyvärr. 

”Kommunals system är helt fristående från a-kassan, men vi delar samma driftleverantör vilket innebär att även våra system av säkerhetsskäl är nedstängda”, skriver Sandra Albeer, pressekreterare på Kommunal i ett sms till Arbetet.