Snön vräker ner och i Stockholm har flera snöröjningsmaskiner gått sönder, av tung snö och av blixtnedslag, uppger Dagens Nyheter

Kollektivtrafiken påverkas. De stockholmare som kan jobba hemma uppmanas att göra det. Även på andra håll i södra Sverige har det varit kraftiga snöfall. 

Men de som varken kan jobba hemifrån eller ta sig till jobbet, har de rätt till lön?

Nej, är beskedet från LO-TCO Rättsskydd, fackets juridiska byrå.

– De domar och den praxis som finns innebär att man inte har rätt till lön om man inte kommer till jobbet, oavsett om det beror på snöhinder eller något annat, säger Sussanne Lundberg, enhetschef för arbetsrätt.

Ingen kompensation för dyrare resa

Man kan heller inte vänta sig kompensation för en dyrare resa, om man till exempel åkt taxi för att komma fram.

– Det är ens eget ansvar att ta sig till jobbet.

Däremot ska den som snöat in hemma inte behöva oroa sig för att anklagas för misskötsel, att kanske mista anställningen för att inte ha infunnit sig.

– Den saken är väl inte prövad. Men det skulle jag säga absolut nej till, man är inte olovligt frånvarande när man inte har kunnat inställa sig till arbetet, säger Sussanne Lundberg.

Inte skyldiga att betala arbetare

De domar som finns på området är gamla. Som den om morgonen den 17 november 1995. Kraftigt snöfall hade gjort vägarna runt om Göteborg i stort sett oframkomliga.

Folk uppmanades att stanna hemma, kollektivatrafik ställdes in. 

Byggnads tyckte sedan att Skanska skulle betala ut ersättning till flera hundra arbetare som inte tagit sig till sina arbetsplatser den dagen.

Men företaget gick till Arbetsdomstolen och fick rätt. I en dom från 1999 slås fast att de inte var skyldiga att betala arbetarna.