Du arbetar som receptionist på ett hotell i Göteborg och har under två år samarbetat med polisen för att få fast sexköpare. Hur började det?
– Min arbetsplats, hotell Spoton, är ganska liten med runt 70 rum. När coronan kom hade vi lite att göra, vi fick arbeta mycket hemifrån. Jag började upptäcka ovanligt många online-bokningar från utlandet. Det tyckte jag var konstigt, det fanns inte direkt något att göra i Sverige under pandemin. Så jag började sitta och hålla koll på övervakningskamerorna hemifrån.

Vad visade de?
– Unga tjejer som kom in, betedde sig nervöst och såg ledsna ut. De var inte som vanliga gäster, på jobb- eller turistbesök. Till exempel kunde de sitta på golvet och dricka läsk, andra sitter på en stol i baren. De var så uppgivna, mycket ångest. Dessutom kom det män som betedde sig väldigt stressat. Ibland kom tjejer ner och hämtade upp männen, ibland följde de med dem ut.

”Tänk om det varit min dotter”

Vad gjorde du då?
– Jag blev så arg! Jag är så som människa. Jag tänker på hur det skulle vara om det var min syster eller dotter. Sådant här får inte förekomma. Och inte på min arbetsplats. Jag pratade med min chef. Han stöttade mig, men sa att det kunde vara svårt att sätta dit sexköparna.

Men det var det inte?
– Under pandemin hade polisen mindre jobb med fotbollsmatcher och så, de hade mer resurser till det här. De kom direkt när jag ringde. Sedan var polisen på hotellet varje dag en lång period.

”Måste få stopp på människohandel”

Hur var det?
– Faktiskt ganska jobbigt. Folk, särskilt grannar i fastigheterna runt omkring, började titta på mig som om jag var brottsling. Många kollegor och vänner varnade mig och sa att jag inte borde blanda mig i, att det kunde vara farligt. Men jag tycker inte man kan tänka så, vi måste alla hjälpas åt att få stopp på människohandel.

Nu har omkring 20 sexköpare åkt fast tack vare dig. Har du varit och vittnat?
– Nej, min chef gjorde det för jag vill fortsätta kunna hålla span. Men nu har jag bestämt mig för att gå ut i media, för jag vill uppmana kollegor att också vara uppmärksamma. Vi måste alla hjälpas åt.

Mohammad Hasan på hotellet Spoton
Mohammad Hasan på hotellet Spoton i Göteborg.