SD:s Oscar Sjöstedt hade bytt kostymen mot t-shirt, huvtröja och skinnjacka när han åkte till Skinnskatteberg i veckan. Han var på plats för att prata skattesänkningar på drivmedel och för att sälja in ett svek.

Utfästelser från september, om att SD kunde ”chocksänka” dieselpriset ”imorgon”, har stött på patrull. Inflationen äter pengar. Att göra ändringar i reduktionsplikten tar tid. Bensin som kostar en tia mindre per liter kan alla glömma.

– Funkar det inte så funkar det inte. Ibland är verkligheten och spökar, konstaterar Sjöstedt bekymmersfritt i en intervju med Dagens Nyheter.

Välfärdskrisen tillbaka

Ja se verkligheten va! Vilken buse. Just nu ställer den till med andra dumheter också, vilket Sveriges kommuner och regioner (SKR) kunde berätta om i går.

Kommunledningar över hela landet ser just nu hur värdet av skatteintäkterna urholkas av skenande priser på i stort sett allt: transporter, energi, livsmedel, byggkostnader, städning, snöröjning, underhåll av parker och vägar. Stigande inflation, stigande räntor, stigande elpriser gör läget minst sagt prekärt.

Effekterna av covidårens stora räddningspaket klingar av och den kroniska välfärdskrisen är snart tillbaka med full kraft. Kommuner och regioner riskerar ett underskott på 20–30 miljarder de kommande åren. Men barn och ungdomars behov av förskola och utbildning minskar inte bara för Putin krigar eller Ingves höjer räntorna. Äldres behov av omsorg och vård minskar inte i en lågkonjunktur. Trycket mot socialkontoren minskar inte.

Underskott på miljarder

– Vårt budskap är att vi även behöver regeringens hjälp för att hantera den här lågkonjunkturen, så att det inte ytterst ska leda till att vi måste säga upp personal och vidta stora besparingar, har SKR:s ordförande Peter Danielsson (M) sagt till TT.

Om detta hade till exempel Oscar Sjöstedt kunnat prata om i Skinnskatteberg, med eller utan skinnjacka. Förra året var underskottet för vård och omsorg här nästan 15 miljoner, enligt kommunens årsredovisning.

Ska svenska kommuner och regioner klara krigsvintern beror helt på om regeringen och SD slutar andas bensinångor och börjar se välfärdens kris.