Nyligen gick affärskedjan Indiska i konkurs. Då hade företaget funnits i 121 år. Därmed blev det en siffra i den något dystra statistiken över antalet konkurser.

I oktober ökade antalet konkurser med 38 procent jämfört med samma månad förra året.

Om man ser under en längre tidsperiod, januari till oktober är ökningen blygsammare jämfört med samma period 2021, då handlar det om tre procent fler konkurser, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Partihandel och restaurangbranschen sticker ut

De branscher som nu sticker ut i statistiken är partihandeln som ökat med 72 procent, hotell- och restaurang som ökat med 66 procent och detaljhandeln som ökat med 40 procent, jämfört med oktober förra året.

–  Sedan sommaren har konkurserna inom samtliga dessa branscher vänt uppåt, och nu ligger de på rekordhöga nivåer. Antalet konkurser är högre än de var under pandemin. Den perfekta ekonomiska storm som vi pratat om under en period med krigets effekter, inflationen, räntorna och energipriserna slår nu till med full kraft, säger Johanna Blomé, ekonom på UC i en kommentar.

”Extrema elpriser i södra Sverige”

Lite förvånande verkar inte de höga elpriserna i södra Sverige hunnit sätta några spår i konkursstatistiken. Skåne, elområde fyra med de högsta elpriserna, hade den minsta skillnaden mellan september och oktober, enligt UC.

– Elkostnaderna har skjutit till extrema höjder i södra Sverige under hösten. Men det tar ett tag innan bolag hamnar i konkurs. Elpriset är en påverkansfaktor av flera till att många företag har det tufft just nu. Den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser, inte minst bland småföretagare, är något vi troligtvis kommer att få se senare i vinter, säger Johanna Blomé.

Konkurser per branch