Förra veckan lyckades Ulf Kristersson bilda regering, efter många om och men. En svag marionettregering där Sverigedemokraterna håller i kopplet.

Mycket vittnar om att det inte är mycket saker som M, KD, SD och L faktiskt är överens om.

Men en sak är de överens om: Att försvaga fackföreningarna och att ge sig på skyddsombudens livsviktiga uppgift på Sveriges arbetsplatser.

Skyddsombudens arbete räddar liv

I dag är det skyddsombudens dag. Det är en dag värd att belysa extra mycket, inte minst i dessa tider. För skyddsombudens uppgift kan inte överskattas. Deras arbete räddar liv.

När coronaviruset kom till Sverige lade Kommunals skyddsombud skyddsstopp efter skyddsstopp för att rädda arbetstagarna från det då okända och livsfarliga virus som arbetsgivarna stod handfallna inför.

På svenska byggarbetsplatser är det skyddsombuden som bevakar att arbetsgivarna ser till att arbetet sker på ett säkert sätt, med rätt skyddsutrustning och rutiner som förhindrar att någon utsätter sig för fara.

Det gäller exempelvis fabriker där arbetstagare ofta arbetar nära maskiner som, med bristande säkerhetsrutiner, kan vara farliga för både liv och lem. 

Nagel i ögat hos M och SD

Skyddsombudens starka position på svenska arbetsplatser är en nagel i ögat hos Moderaterna och Sverigedemokraterna. De vill ”frikoppla” skyddsombuden från facken.

Något som skulle försvaga skyddsombudens roll och minska deras mandat.

Att tro att det viktiga arbete som idag utförs av kompetenta och erfarna skyddsombud i ett svep skulle kunna ersättas av kontrollanter från Arbetsmiljöverket är naivt.

Men dessvärre är det inte naivitet som ligger bakom de här åsikterna. Det är en djupgående vilja att försvaga vanliga löntagares inflytande på sina arbetsplatser, till förmån för arbetsgivaren. 

SD vill avskaffa regionala skyddsombud

Sverigedemokraterna, som nu också leder riksdagens arbetsmarknadsutskott, vill gå så långt som att helt avskaffa de regionala skyddsombuden.

Det om något borde göra det helt klar var Sverigedemokraterna står i förhållande till Sveriges löntagare – på andra sidan planhalvan. 

Att vi nu har en regering och ett arbetsmarknadsutskott som styrs av partier med det uttalade målet att försvaga och begränsa skyddsombudens uppdrag är allvarligt.

Sveriges skyddsombud har svåra uppdrag. Många vittnar om att de möts av hot, trakasserier och hård press från flera olika håll.

De behöver utökat stöd

I stället för att motarbetas behöver de utökat stöd och möjlighet att utföra sina viktiga uppdrag fullt ut.

Det gynnar både arbetstagarna och arbetsgivare som är måna om att ha schyssta och hållbara arbetsplatser. 

Det har kanske aldrig varit så viktigt att stå upp för Sveriges skyddsombud som nu, inte bara idag på skyddsombudens dag, utan varje dag – det kommer att behövas.