Nästa ledare ska krönas. Det är oroligt i riket, och vi närmar oss den tidpunkt där utvalda ledare från rikets alla hörn formellt ska utse den som ska få styra framöver.

Ledare för mindre grupper samlas kring de mäktigaste, men byter också sida ibland.

En del andra pratar hellre om gamla drakar som länge styrde landet ohotat med järnhand, men landet är splittrat mellan norr och söder och oron breder ut sig bland befolkningen. Allt fler höjer rösten -”vintern kommer!”

Kampen om makten inte vacker

Nu kanske du undrar om det här handlar om Sverige eller det fiktiva Westeros i tv-serien Game of Thrones?

Man kan verkligen önska att skillnaden mot den valrörelse Sverige precis haft hade varit tydligare, men kampen om makten är sannerligen inte vacker på nära håll och med ett ständigt ökande antal löften om makt i luften vässas både argument och fiktiva knivar.

Den som är lagd åt bittra kommentarer skulle kunna säga ”Säga vad man vill om Westeros, men de har i alla fall inte våra elpriser”. Troligtvis sagt med skånsk dialekt.

Och det är sant att även om serien av många anses vara väl brutal så är den situation som Sveriges företag nu står inför också monumental. Stora hot måste mötas med gemensamma ansträngningar – oavsett om det gäller elpriser eller odöda arméer.

Företagen gör vad de kan

Elpriskrisen är här och den kommer att bli mycket värre innan den kan börja bli bättre. Företag gör allt de kan för att överleva och behålla sin personal, de förlägger arbetet till nätterna där det går för att hålla nere kostnaderna, de pausar sin produktion helt i väntan på förändring eller i värsta fall så lägger de ned verksamheten.

Medan företagen kämpar för att rädda sin verksamhet och lugna sin personal, fokuserar politikerna mer på att anklaga varandra för att ha orsakat denna situation. Samtidigt haglar varningarna om att betydligt värre elpriser är att vänta när den vinterkylan slår till. 

I en alltför verklig värld bedriver Putins Ryssland ett skoningslöst anfallskrig mot Ukraina, och ukrainarna betalar det ultimata priset för att försvara sitt land.

För Europa och Sverige handlar detta bryska uppvaknande om att vi tvingas ompröva gamla sanningar; att inga soldater passerar den gräns där det bedrivs handel, att alliansfrihet är det bästa försvaret och att vi kan klara klimatomställningen och våra ökande energibehov utan kärnkraft i övergångsperioden.

Vintern kommer – varje år

Vintern kommer, men till skillnad mot Westeros oförutsägbara och ödesdigra variant så kommer den i Sverige varje år. Med mörker, snö, kyla och behov av uppvärmning. Det är politiska beslut som har gjort oss sårbara och det är därför bara genom politiska beslut som vi kan minska den sårbarheten och rusta oss för framtiden. 

Våra högsta förtroendevalda har ett förtroende att förvalta, och de måste snabbt fatta de politiska beslut som krävs för att rädda företagen från en annalkande undergång. Inget annat än omedelbar handling är acceptabelt – vi kan inte låta något parti bromsa. Vare sig det gäller ökad effekt i systemet så snart som möjligt eller att försena eller motverka nybyggnation av alla tänkbara fossilfria energislag.

Hur många företag kan vi förlora på grund av elpriserna? Vi har fått höra löften om stora pengapåsar som plåster på såren för sveda och värk.

Vi har också fått höra vem som är skyldig, vilken energikälla det är som ska frälsa oss och att systemet är komplicerat. Kan vi nu också få höra en bred majoritet säga att den tänker ta gemensamt ansvar för energipolitiken, inte i samtal utan i handling?