Butiksstölder och människor som inte mår bra psykiskt.

Det är bland de vanligaste typerna av ärenden för områdespolisen Bjarni Ingolfsson i Malmö.

Efter jobbet kan han nu åter följa SVT:s version av hans vardag.

Polisserien ”Tunna blå linjen” som utspelar sig i Malmö hade dramatisk säsongsstart i söndags. I helgen kommer ett nytt avsnitt.

Mer kärlek på tv

I första avsnittet fick poliserna Sara och Leah varsamt prata ned en man som var på väg att hoppa från ett broräcke. Butiksstölder har funnits med i förra säsongen. Och visst känner Bjarni Ingolfsson igen sig när han tittar på serien.

– Framför allt i omgivningarna, man känner igen de flesta ställena.

Men även yrkesvardagen är ofta träffsäkert skildrad, även om han betonar att relationsbiten inte är bekant från hans egen arbetsplats.

– Det är väl inte så att man har så väldigt mycket relationer till sina kollegor på det sättet, säger han och syftar på hur poliserna varit ihop och gjort slut med varandra i tv-serien.

Sara (Amanda Jansson) och Leah (Gizem Erdogan) i avsnitt ett av säsong två av Tunna blå linjen.

”Språket är grovt”

Och det finns bitar från hans verkliga arbetsliv som saknas i tv-serien. Han säger att allmänheten kanske inte är så intresserad av dem och att allt inte går att visa i tv.

– Det är ju inga trevliga syner vi ser ibland, som till exempel människor som legat döda väldigt länge. Men en sak man kanske kunde spegla lite bättre är hur vissa människor tilltalar oss.

Han säger att många som poliserna ingriper emot tar ut ilska mot samhället på dem, att språket är grovt.

– Jag ska inte behöva höra att jag är rasist eller att någon pratar kränkande eller nedsättande om min familj när jag arbetar. Men tyvärr blir man utsatt för det relativt ofta skulle jag säga.

Gillar Magnus sätt

I säsongens första tv-avsnitt är karaktären Magnus svart i blicken och ovanligt karg i tonen, han tycks ha fått hjärtat krossat av kollegan Sara.

Men Bjarni Ingolfsson säger att Magnus nog är den av tv-poliserna som han helst skulle ha bredvid sig i polisbilen.

– Han har en väldigt rak kommunikation, säger han och lägger till med ett skratt att lite småbittra är väl alla poliser.

– Det får du skriva med lite ironi.

Bjarni Ingolfsson gillar karaktären Magnus som spelas av Oscar Töringe i Tunna blå linjen.

Osmond behöver uppsträckning

Ny för säsongen är polisaspiranten Osmond, som kallar kollegorna vid efternamn och får dras åt sidan när han knuffar en upprörd person som gör en anmälan.

– Det ska bli intressant att se om han kan fortsätta vara som han är eller om han får ett samtal, säger Bjarni Ingolfsson, som även är handledare åt nya aspiranter sedan många år tillbaka.

Hur reagerar man om någon kommer in och beter sig så i gruppen?
– Man blir tillsagd att så fungerar det inte. Han hade nog fått ett samtal med gruppchefen eller någon annan mer erfaren kollega.

Osmond (Johannes Lindkvist).

”Blod och chock vardag”

I säsongsstarten sker en arbetsplatsolycka med en avsliten fot på ett bygge. Poliserna ska stoppa blödningen och hantera mannens chockade kollegor. En polis svimmar efter att ha hjälpt till med den skadade.

– Det händer ju, fingrar som åker av eller någon som får krosskador, säger Bjarni Ingolfsson om uttryckningar till arbetsplatser.

Vad far genom ditt huvud på väg ut på ett sådant jobb?
– Man är ju mentalt förberedd på att se blodiga saker och människor som är i chock. Det ingår i vår vardag.

Misstänkt människohandel

I säsongsstarten finns också dramatiska scener där inlåsta kvinnor brinner inne i ett industriområde. Människohandel misstänks, att kvinnorna utnyttjats i arbete eller prostitution.

Något sådant har Bjarni Ingolfsson inte upplevt, även om han många gånger stött på arbetare utan rättigheter. Han berättar om kontroller tillsammans med andra myndigheter som nästan alltid ger träffar.

– Det är något fel när man använder sig av människor från tredje land som varken har uppehållstillstånd eller laglig rätt att befinna sig i landet. Det är inte bra för samhället och framför allt är det inte bra för den utsatta.

Men träffsäkerhet och spänning i all ära. Det Bjarni Ingolfsson uppskattar allra mest i serien är något annat.

– Jag och min kollega tycker att musiken är det absolut bästa.