Artikeln har uppdaterats.

– Jag såg att flera lärare var på gränsen till att bli utbrända och hamna i långtidssjukskrivningar. Många hade stressymptom: ont i magen, utslag, sömnsvårigheter, högt blodtryck. En del hade redan varit i kontakt med sjukvården, säger Carina Lidberg som är huvudskyddsombud på Nya Raketskolan i Kiruna.

Den svåra underbemanningen och effekten på lärarnas hälsa gjorde att hon i torsdags beslutade om skyddsstopp för mellanstadiet.

Stoppet började gälla halv åtta i fredags morse och ligger fortfarande kvar på måndag eftermiddag. Det berör ett tiotal i personalen och drygt 230 elever.

Överens med arbetsgivaren

Arbetsgivaren och Carina Lidberg är överens om läget och därför har inte Arbetsmiljöverket kopplats in.

– Vi har en väldigt bra skolchef som tar det här på allvar, lyssnar på personalen och försöker gå till botten med problemet. Det är skönt att det inte finns någon konflikt mellan mig och arbetsgivaren. Vi gör det här i samverkan och dialog, säger Carina Lidberg.

När SVT Norrbotten pratade med Nya Raketskolans rektor Wiwi Aronsson i torsdags kallade hon läget akut och sa att man är nära en kollaps.

– Vi har bara två behöriga lärare just nu och jag behöver fem till. Beslutet om skyddsstoppet har tagits emot väl av personalen, sa Wiwi Aronsson till SVT Norrbotten.

I dag måndag sitter lärare, rektor och skolchef i möte och arbetar med en handlingsplan.

– Så fort den är klar kommer jag häva skyddsstoppet. Det handlar inte om veckor eller månader, utan förhoppningsvis om någon dag. Alla vill göra det här så skyndsamt som möjligt. Jag har fått positiv respons, säger Carina Lidberg.

Stor lärarbrist

När Carina Lidberg träffade lärarna i fredags var de lättade, beskriver hon, även om de just nu är intensivt påpassade av både media och vårdnadshavare till barnen på skolan.

– De tycker det är skönt att äntligen bli lyssnad på, att någon sätter ner foten och försöker hitta lösningar.

Bakgrunden till situationen är komplex, enligt Carina Lidberg. Skolan är relativt nybyggd och tänkt att jobba tematiskt, vilket inte fungerar med underbemanningen.

Det har också genomförts en stor omorganisation vilket gjort att en del lärare sökt sig vidare eller gått i förtidspension.

– Sedan är det ju stor brist på behöriga lärare i hela Sverige, vi slåss om samma antal behöriga lärare som finns. Och vi har en extra het arbetsmarknad just här i Kiruna där alla skriker efter arbetskraft. Det är klart att en kommun inte kan matcha industrins löner.

Uppdatering: På måndagskvällen kom beskedet att skolans verksamhet ska vara igång igen från och med onsdag, dock med nedkortade skoldagar så länge det inte finns tillräcklig bemanning. Enligt ett pressmeddelande från Kiruna kommun har det kommit in många ansökningar från lärare som vill jobba på Nya Raketskolan. Skolan har också börjat kartlägga vad som behöver göras för att lärare ska vilja stanna kvar på skolan.