Uppdatering onsdag 14 september: Orginalversionen av den här artikeln baserades på preliminära siffror från SVT. Sedan dess har siffrorna viktats mot valresultatet vilket gett S någon procentenhet högre stöd bland både arbetare och tjänstemän. Grafen är uppdaterade med det nya, viktade resultatet.

– Ett val som arbetarklassen avgjorde och som Socialdemokratin förlorade, så summerar Daniel Suhonen, chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, valet som just nu starkt lutar åt vinst för högerblocket.

Han är mycket kritisk till Socialdemokraternas valstrategi som han beskriver som ”en total katastrof”. Enligt honom har partiet satsat allt på partiledaren Magdalena Anderssons förtroende och struntat i att gå fram med reformförslag.

– Man har inte haft några tunga vallöften för människor. Det är ett otroligt misstag. Och så har man kört riskminimering, triangulering, högerns frågor. Detta kommer att få betalas av vanliga människor i arbetarområden och glesbygden. Det kommer att bli en brutal högerpolitik, men det kom liksom inte fram i den här valrörelsen.

Kunde inte välja mellan V och L

Daniel Suhonen beskriver två bilder som frusit fast i hans medvetande under valrörelsen. Det ena är där Magdalena Andersson inte kunde välja mellan Vänsterpartiet och Liberalerna, den andra är när hon ett antal gånger sa att hon höll med Ulf Kristersson i SVT:s valduell.

– Vill man föra en politik med Vänsterpartiet som till stor del har en socialdemokratisk agenda men inte en socialdemokratisk historia, eller vill man hellre samarbeta med Liberalerna som vill privatisera allting? Hur kan det vara en rimlig socialdemokratisk analys? frågar Daniel Suhonen.

Arbetet har tidigare berättat att glappet mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna fortfarande är stort bland LO-medlemmarna, enligt nedbrutna siffror från SVT:s vallokalsundersökning. Ser man till arbetarväljarna i stort, alltså även de som inte är med i ett LO-förbund, är bilden en annan. Här är Socialdemokraterna betydligt mindre och SD nästan i kapp.

Så röstade arbetarna och tjänstemännen

”Man byter väljarbas”

En tydlig slutsats från undersökningen är också att ökningen för S snarare handlar om tjänstemän som i allt större utsträckning röstar socialdemokratiskt. I dag är Socialdemokraterna i stort sett jämnstora i grupperna arbetare och tjänstemän.

Daniel Suhonen sammanfattar det som att ”Socialdemokratin växer vid Medborgarplatsen men tappar i Medelpad”.

– Man byter väljarbas. Man håller på att bli som det franska socialistpartiet. Inte ett parti för dem som behöver fördelningspolitik och vill företrädas av ett klassparti utan ett parti för dem som har råd med att visa solidaritet som en identitetspolitisk markör, menar Daniel Suhonen.

Vad behöver Socialdemokraterna göra nu?

– Nu har man försökt i tre val att neutralisera Sverigedemokraterna genom att vinna dem som inte tycker om Sverigedemokraterna. Nästa val måste Socialdemokraterna i stället ha en politik för att vinna över Sverigedemokrater till S. De behöver ta en strid om arbetarklassen. Och det kräver en annan politik.