Undersköterskorna Asmahan Saeed och Stefan Fernlund har kollar hur valresultatet blir på äldreboendet Sjötäppan.

– Jag ska fixa lite gott till dig också. Stekta äpplen med grädde. Vill du smaka? Ska jag hjälpa dig? frågar undersköterskan Stefan Fernlund. 

Det är valkväll på Sjötäppans äldreboende i Saltsjöbaden, Nacka. Och nästan fullsatt i fåtöljerna. I ett akvarium simmar fiskarna lugnt och ovanpå ligger en hög med gosedjurskatter. 

På tv:n i allrummet visas SVT:s sändning och just nu diskuteras ”utsatta områden”. Men för många här har demenssjukdomen gjort att den politiska bilden frusit en stund före de dagsaktuella debatterna.

Det berättar undersköterskan Asmahan Saeed. Hon bor själv i ett område som klassas som utsatt. I Fisksätra, några stationer bort med Saltsjöbanan. 

– Jag vill inte flytta därifrån. Det är mångfald, värme. Man hälsar på varandra. Här måste man springa och vara vältränad och ha en liten hund, säger hon lite skämtsamt om det rikare området där äldreboendet ligger.

Dramatiskt med pandemin

Allt är mer uppsluppet nu jämfört med det dramatiska då:et för mer än två år sedan. Då, när hon var nyblivet skyddsombud och pandemin bröt ut, i världen och här på äldreboendet. 

– Det var kaos, det var väldigt rörigt både för personal och boende och väldigt många dog. Det var hemskt, säger Asmahan Saeed.

Nacka kommun styrs av en majoritet bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Men vad skulle det gjort för skillnad med ett annat styre i pandemitider? funderar hon. 

– Jag vet inte vilket parti som skulle ha gjort det bättre. 

– Nu är det valvaka, är du intresserad av politik? frågar undersköterskan Sara Persson en äldre dam.

Damen svarar lite undrande men börjar sedan prata mer. 

För lite äldreomsorg i valet

De tre undersköterskorna anser inte att äldreomsorgen har fått tillräckligt utrymme i valrörelsen. 

– Hur det än blir vet jag inte om det kommer gynna oss som jobbar här eller de som bor här, säger Sara Persson. 

Undersköterskorna tycker att alla säger lite samma sak, men att resultat uteblir. Sara Persson vill se höjd kvalitet på undersköterskeutbildningen, så att det blir svårare att bli undersköterska. Bättre arbetsvillkor står högt på listan för samtliga. 

– Är vi fler hinner vi skapa en relation till de boende. Samtala, umgås, skapa en relation. Det är roligt att lära känna dem, säger Asmahan Saeed. 

Sara Persson säger att hon är lite orolig för ”den där Jimmie Åkesson”, SD-ledaren. 

– Då kanske Asmahan får åka hem och mig får de låsa in i garderoben igen, säger Stefan Fernlund, på skoj men ändå på allvar.

– Sedan kan jag hålla med om det här med kriminaliteten, den måste stoppas, tillägger han. 

Sara Persson, Stefan Fernlund och Asmahan Saeed är undersköterskor på Sjötäppans äldreboende.

Har röstat på S

De har alla tre röstat på Socialdemokraterna. Men för Asmahan Saeed var det en vacklande tid veckorna innan hon gick till valurnan.

Hon har inte följt debatterna eller fördjupat sig jättemycket i frågorna, säger hon. Men för en vecka sedan bestämde hon sig. Först var hon mer inne på att rösta på Moderaterna, för att få betala lägre skatt. 

– Våra löner är inte jättehöga direkt. Men sedan tänkte jag att det inte bara handlar om skatten. 

Att hon valde Socialdemokraterna handlar om att hon inte vill ha för mycket klyftor och segregation, säger hon. Men egentligen litar hon inte riktigt på något parti. 

– De lovar allt för mycket och sen blir det ingenting. 

Klimatfrågorna är viktiga för henne, likaså arbetsvillkor och löner på jobbet. Hon jobbar varannan helg men skulle hellre jobba vardagar när hennes två barn är på förskola. 

Hon och de två arbetskamraterna fick alla del av regeringens äldrelyft och för Asmahan Saeed är målet att bli specialistundersköterska, med inriktning mot demenssjuka. Hon studerar på halvtid men får lön av arbetsgivaren även under den tiden. 

Asmahan Saeed, Stefan Fernlund och Sara Persson kollar in SVT:s valvaka.

”Ganska jämnt”

Sara Persson slår sig ner i soffan med sin lilla hund, en blandning mellan en chihuahua och en nakenhund, som också får vara med på jobbet. En äldre dam börjar berätta om att hon också hade en. 

– Men det var när jag var liten. 

– Nu är det bara 20 sekunder kvar, sedan ska de börja räkna rösterna, säger Sara Persson. 

Det är dags för SVT:s vallokalundersökning. Ett litet övertag för S-sidan. Men långt ifrån avgjort, konstaterar politiska kommentatorn Mats Knutson. 

– Det är så mycket spekulationer, det är lite jobbigt att höra på, säger Stefan Fernlund.

– Det är ganska jämnt, vi får se. Jag kan inte säga något nu, det kan gå hur som helst, säger Asmahan Saeed. 

Nu börjar flera av de äldre att tänka på att gå till sängs. Asmahan Saeed slutar snart och ska hem och duscha, plugga lite och fortsätta följa valvakan. 

– Jag hoppas att jag valt rätt, säger hon.