”Jag tänkte prata om vår arbetssituation som är katastrof”. Så inledde undersköterskan Sumaia Eizuldeen sin fråga till statsministerkandidaterna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i gårdagens tv-duell på SVT. 

Det var livesänt och hon var ”jättenervös”, men tyckte att det gick bra. 

– Personalen har slagit larm och vi har varit underbemannade i flera år. Det sker farliga överbeläggningar på vårdavdelningar, sade Suamia Eizuldeen som både jobbar på kirurgavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och med fackliga frågor för Kommunal. 

Där i tv hann hon inte berätta om patienten som lades in på toaletten i somras. Då när ”hjärnan brann” och hon sa till chefen att ”flytta patienten nu, annars ringer jag IVO, Arbetsmiljöverket och media”. 

Inte heller om lex Maria-anmälan kring dödsfallet. Den där en cancerpatient avled för att hen stod för långt bak i operationskön.

Eller om personalbristen som gör att de inte hinner lägga tid på att få upp de nyopererade multisjuka ur sängarna. Det är inte ovanligt att de patienterna får lunginflammation när de inte kommer upp och rör på sig. 

– Vad ska ni göra för personalbristen? Inte vårdplatsbrister för platser har vi, undrade Sumaia Eizuldeen och vände sig till statsministerkandidaterna.

Ger betyget noll

Ulf Kristersson började prata om att det finns ett systemfel som märks i ”väldigt många regioner” oavsett hur de styrs.

Fler behöver förstå att det här är ett viktigt jobb att utföra, så att de som i dag lever på bidrag vill jobba i vården, sade M-ledaren. Arbetsmiljön måste bli bättre, poängterade han och riktade ansvaret mot chefer och ledning.

Men kallade även vårdkrisen för ”ett nationellt problem”. 

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under statsministermötet i SVT som sändes från Uppsala under onsdagskvällen.

Statsminister Magdalena Andersson lyfte arbetsvillkoren. Människor måste orka jobba kvar. Det handlar om lön, arbetsmiljö och kollegor. Och schemaläggning.  

– Jag tänker inte skylla på att moderater styr just här, det ser ju ut så i många delar av landet, sade hon. 

Hon pekade också på satsningar regeringen gjort så att fler ska vilja utbilda sig till vårdyrken. 

Sumaia Eizuldeen är inte imponerad. Hon känner att politikerna inte på riktigt greppar och tar tag i grundproblemet. Så vilket betyg vill hon ge de två politikernas svar? 

– Noll faktiskt. För att de pratade om att man ska utbilda mer personal. Det finns redan utbildad personal men de har valt att lämna. Folk lämnar vården frivilligt för att man inte har en bra arbetsmiljö, bra löner, hälsosamma scheman. Vi måste ta hand om dem som är kvar och locka tillbaka dem som har försvunnit, säger hon. 

”Vår arbetsmiljö är under all kritik”

Hon tycker att politikerna har rätt i att fler behöver lockas till yrket. Men de gör fel i att fokusera för mycket på att en massa nya personer ska utbildas. För här och nu behöver de som lämnat lockas tillbaka. Nu går många till bemanningsbolag där de kan styra hur mycket de vill jobba och samtidigt tjäna ”multum”, som Sumaia Eizuldeen säger. 

Hon lägger främst ansvaret på regionpolitikerna som styr, i hennes fall region Uppsala. 

– Jag skulle börja med att prata med personalen som är på golvet. Vår arbetsmiljö är under all kritik. Och det är ett gemensamt problem för hela landet. 

Bristen på personal bidrar till dåliga scheman, anser hon. Men visst går scheman att göra bättre redan i dag. Det ihop med bättre löner och att införa gratis parkeringsplatser på sjukhuset skulle göra jobbet mer attraktivt. I dag går 50 kronor per pass till parkering. Och ob-ersättningen måste upp, menar hon. 

– Det är så pinsamt. Vi får 50 kronor i ob per timme när vi jobbar natt. Finns det någon annan bransch i Sverige som har det så? 

Varför väljer du att jobba kvar? 
– Jag är emot det här med bemanningsföretagen. Jag brinner för arbetsmiljöfrågorna och försöker göra allt i min makt för att alla ska ha en bra arbetsmiljö. Jag vägrar byta avdelning. Jag brinner för patientgruppen, jag älskar mina kollegor. Och själva arbetet jag gör.