A-kassan borde höjas, menar Vänsterpartiet. Partiet vill precis som S, MP och SD göra den tillfälliga pandemihöjningen permenent men också höja ersättningen ytterligare åren som kommer.

Enligt Vänsterpartets förslag skulle ersättningen 2024 höjas till 80 procent under hela a-kasseperioden. 2025 skulle både taket och grundbeloppet höjas.

På pressträffen kritiserade partiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati dagens system där det krävs poltitiska beslut varje gång om a-kassan ska hänga med löneutvecklingen. Därför vill partiet också år 2026 indexera ersättningen och koppla den till löneutvecklingen.

– Arbetslöshetsförsäkringen har under ett antal år tappat i ersättningsgrad på ett sånt sätt att det närmast förlorar sin funktion som inkomstförsäkring, sa han.

80 procent får 80 procent

När höjningen väl är gjord vill Vänsterpartiet att 80 procent av löntagarna ska kunna få 80 procent av sin tidigare lön om de blir arbetslösa, och alltså inte slå i taket. Ett krav som också förts fram av LO-förbunden.

– Det behövs för det enskilda hushållet när vi nu går in i en lågkonjunktur, säger Ali Esbati i ett pressmeddelande om förslaget.

Partiet beräknar att kostnaden för reformen är åtta miljarder kronor 2026.

Vänsterpartiets plan för a-kassan

2023

  • Aterinföra studerandevillkoret.
  • Permanenta de tillfälliga kvalificerings- och ersättningsreglerna som gällt under pandemin.
  • Avskaffa karensdagarna i a-kassan.

2024

  • Låt ersättningsnivån vara 80 procent under hela ersättningsperioden i stället för att, som i dag, sjunka de sista dagarna.

2025

  • Höj taket i a-kassan så att 80 procent av löntagarna hamnar på det. Höj också grundbeloppet.

2026

  • Indexera a-kassan till löneutvecklingen.