Under gårdagen och i dag står maskinerna på Lessebo Paper stilla. Något som Smålandsposten var först att rapportera om.

De höga elpriserna har gjort att produktionen inte är lönsam.

– Det var väl jättebra att Damberg var ute igår och viftade med 90 miljarder, men när börjar det gälla? Och hur långt tillbaka i tiden? Vi måste ha besked nu. Det går inte att vänta. Så illa är det. Vi måste ha ett datum för stödet.

Det säger Lars Turunen som är ordförande för Pappers avdelning 94 i Lessebo. Han har jobbat här i 42 år och har aldrig varit med om något liknande när det gäller elpriser.

Han berättar att flera fabriker i södra Sverige nu gör samma sak, det vill säga stoppar produktionen.

Över sex gånger så dyrt

Enligt bolaget har kostnaderna för el stigit från 3 miljoner euro per år, till 19 miljoner euro per år.

– Läget är jätteallvarligt även för oss boende i södra Sverige. Vi fasar för vintern. Jag vill inte ens tänka tanken på hur en ensamstående ska klara sig, nu när priserna också är högre.

Runt 14-tiden presenteras morgondagens timpriser på el. Det är också då Lessebo Paper fattar beslut om produktionen ska dra igång eller inte.

– Vi kan bara ta det dag för dag. Roligt är det inte, säger Lars Turunen.

Undet torsdagseftermiddagen kunde bolaget konstaterat att priset sjunkit med en krona per kilowattimme. Så under natten startade man upp igen. Men det är fortfarande en dag i taget som gäller.

Regeringen vill införa skydd

Regeringen vill införa skydd mot höga elkostnader för såväl privatpersoner som företag. I går, onsdag, presenterade man nya siffror i sammanhanget. 90 miljarder ska nu återföras till hushåll och företag. Men det kan dröja. Senast den 15 november ska ett detaljförslag lämnas in till Energimarknadsinspektionen, som ska besluta om godkännande.