Det var under förra sommaren som en 5-årig pojke rymde från ett HVB-hem i Värmland. Efter två och en halv timme hittades han drunknad i en närliggande å.

I dag, onsdagen den 31 augusti, har åklagare fattat beslut om att åtala två personer som jobbade den natten, för vållande till annans död.

– Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet. De två har inte haft tillräcklig uppsikt över barnen, som hade mycket speciella behov. Därför väcker jag åtal för vållande till annans död, säger kammaråklagare Stefan Wessberg i ett pressmeddelande.

Barnen fick inte lämnas utan uppsikt

När det hände bodde åtta barn i olika åldrar på hemmet. Vissa av dem hade två egna vårdare dagtid. Men på natten var bemanningen två för alla barn, eftersom de vanligtvis sov.

– Utredningen visar att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt. Informationen fanns både i en pärm, veckoblad och ett datasystem. Det fanns även möjlighet att ringa in personal från ett annat boende beläget bara ett par hundra meter därifrån, säger kammaråklagare Stefan Wessberg.

Bolaget Platea som drev HVB-hemmet har laget ner det. Ett 70-tal anställda har förlorat jobben, vilket SVT har rapporterat om.