Moderaterna går till val på att försämra a-kassan. För en byggnadsarbetare handlar det om upp till 7000 kronor mindre i månaden jämfört med dagens nivå i arbetslöshetsförsäkringen.

Det är för många skillnaden mellan att kunna betala hyran eller tvingas sälja sitt hem.

Att sänka a-kassan när vi går mot tuffare tider är inte bara dåligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, det är också ett slag i ansiktet mot vanligt folk som jobbat hela sitt liv och betalat för en försäkring som ska ge trygghet när det behövs som mest.

Dystra ekonomiska utsikter

Och vi går mot tuffare tider, men svackan är tillfällig och beror på faktorer utifrån. Byggbranschen har gått på högvarv i flera år och vi har fortsatt ett enormt byggbehov. Nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist och den gröna omställningen är i sig ett gigantiskt byggprojekt.

Ska Sverige klara den utmaningen måste vi behålla kompetensen i branschen och se till att den anställde känner trygghet även i bistrare tider. Att i det läget sänka a-kassan riskerar få konsekvenser långt bortom en tillfällig lågkonjunktur.

Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring både för individen och samhället. Den ska ge ekonomisk trygghet till den som förlorar arbetet för att kunna ställa om mellan jobb. Den som blir arbetslös ska inte behöva lämna hus och hem.

A-kassan viktig för alla

A-kassan är också viktig för hela samhället eftersom den håller köpkraften uppe i ekonomin, så att en lågkonjunktur inte fördjupas och förlängs. En stark a-kassa gör Sverige mer självständigt, skapar schyssta jobb och bidrar till en trygg omställning. 

Vi socialdemokrater vet att i osäkra tider är ett jobb att gå till den främsta tryggheten. Genom korttidsarbete och en förstärkt a-kassa kunde vi under pandemin säkra tryggheten för vanligt folk och hålla hjulen snurrande i svensk ekonomi.

Både löntagare och företag kunde övervintra krisen. Det är tack vare dessa reformer som vi nu kan se att branscher som drabbades hårt under pandemin har kunnat studsa tillbaka och att arbetslösheten sjunker så snabbt.

M har inte lärt av kriser

Annorlunda var det under finanskrisen då Moderaterna hade regeringsmakten. I stället för korttidsarbete så valde Moderaterna att slakta a-kassan för att betala dyra skattesänkningar. En oansvarig politik som ledde till att kostnaderna för försörjningsstöd ökade och långtidsarbetslösheten bet sig fast på höga nivåer.

Det är tydligt att Kristersson inte har lärt sig något av pandemin eller av sitt partis misstag under finanskrisen. Putins krig har skapat ett osäkert ekonomiskt läge och stigande priser i hela världen. Pengarna på matkontot räcker plötsligt inte hela månaden. På macken snurrar sifforna vid pumpen. Elpriser och bolåneräntor skruvas upp.

Att i det här läget ta pengar från hårt arbetande löntagare med små marginaler och betala för dyra skattesänkningar är oansvarig ekonomisk politik. Vi måste ha en a-kassa som ger trygghet åt vanligt folk och som bidrar att hålla uppe konsumtionen i en händelse av djupare lågkonjunktur.

Skillnad mellan blocken

Vi socialdemokrater går till val på att stärka a-kassan. Vi vill permanenta de höjda nivåerna i a-kassan som infördes under pandemin. Detta skulle innebära att en löntagare som tjänar upp till 33 000 kr i månaden får 80 procent av lönen om de blir av med jobbet.

Ingen ska behöva bli fattig på grund av att man förlorar jobbet. Du ska kunna betala hyran medan du söker nytt jobb. Du ska kunna köpa nya fotbollsskor till barnen. Hela tillvaron för familjen ska inte slitas upp under tiden man håller på att ställa om till ett nytt jobb.

Om de som blir av med jobbet har väldigt lite att leva på så ökar klyftorna i samhället och ekonomiska kriser förvärras. Så ska vi inte ha det. Sverige kan bättre.