Hur ska Sverige stoppa bidragsfusk och arbetslivskriminalitet? Är inkomstskillnader frälsning eller förbannelse? Kan samhället rå på den extremt höga arbetslösheten i de utsatta förorterna?

Partisekreterarna Tobias Baudin (S) och Gunnar Strömmer (M) måste leverera svar på de frågorna i den valduell mellan dem som Arbetet arrangerar på torsdag 25 augusti 17.45 och som sänds på Arbetets Facebook. 

Debattledarna Mattias Dahlgren och Lena Hennel lovar att de ska grillas. Eftersom det är en valduell så är det också öppet för de båda partisekreterarna att grilla varandra. 

– Vi kommer bara att ha två regler. Den första: Vi får avbryta dem. Den andra: De får avbryta varandra. Inom rimliga gränser, säger Lena Hennel, Arbetets redaktionschef som har bevakat svensk politik sedan 1990-talet.

”Kan vara mer ideologiska”

Men hon betonar också att det ska finnas utrymme för partisekreterarna att vara lite mer ideologiska. Hur är det med egentligen med inkomstskillnaderna? Är de en frälsning eller en förbannelse?

På ytan kan det förefalla som om de heta valfrågorna i dag – gängkriminalitet och energikris – ligger väldigt långt från Arbetets bevakningsområde, svensk arbetsmarknad. Så varför arrangerar Arbetet en valduell?

– Till syvende och sist kokar de frågorna också ned till vilket samhälle och vilken arbetsmarknad som partierna vill ha, säger Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson.

”Vassa debattörer”

Mattias Dahlgren, reporter på Arbetet, ser fram emot duellen:

– Gunnar Strömmer och Tobias Baudin är ju tungviktare i sina partier, men dessutom vassa debattörer. Vi ska försöka få till en het debatt, som säger något om de stora skiljelinjerna mellan M och S, de två partierna som aspirerar på statsministerposten.

– Vi hoppas också få svar på frågan: Varför avskyr Socialdemokraterna och Moderaterna varandra så mycket, tillägger Lena Hennel. 

Valduellen

Medverkande: Gunnar Strömmer (M) och Tobias Baudin (S).

När: 17.45, torsdag 25 augusti.

Var: Sänds på Arbetets Facebook.