Plocka fimpar, skrapa tuggummin, sanera graffiti. Det är exempel på sådant som ska ingå i den nya ”statusnedbrytande” samhällstjänst som Sverigedemokraterna vill införa för barn. 

– Det ska ske i anslutning till den miljö som man i vanliga fall kanske begår brott inom. Jag tror inte att man är jättekaxig om man tvingas skura toaletter på skolan man går på, säger partiets rättspolitiska talesperson Tobias Andersson i en intervju med TT. 

”Ett fruktansvärt förslag”

Under torsdagsmorgonen lyfte fackförbundet Fastighets, som bland annat organiserar städare, förslaget på sitt morgonmöte.

Förbundets andra ordförande Inger Lundholm skriver i en skriftlig kommentar till Arbetet att det är ett ”fruktansvärt förslag” att låta barn städa i syfte att förminska dem. 

”Städning och sanering är samhällsbärande yrken som kräver kunskap och erfarenhet, idén att man ska kränka någon genom att låta dem städa bygger på ett genomgående klassförakt. I stället för att förnedra barn behöver vi en socialtjänst med resurser, som får rätt verktyg att fånga upp de som befinner sig i riskzonen. Många städare arbetar under svåra villkor och med en låg lön, en del av förklaringen är att yrket hela tiden nedvärderas. Detta är inte acceptabelt”, skriver Inger Lundholm.

SD: ”Krävs en påföljd för yngre”

Sverigedemokraterna vill även ha särskilda ungdomsfängelser och sänka straffåldern till 13 år. I dag blir man straffmyndig vid 15 års ålder.

Men Tobias Andersson säger till TT att personer i allt yngre åldrar rekryteras till gäng och att det krävs en ny påföljd för de som är yngre än så. Han nämner att samhällstjänsten skulle kunna fylla en funktion för nioåringar. 

Barnrättsbyrån: ”Går emot all forskning”

Elin Wernquist, generalsekretarere på Barnrättsbyrån, tycker att det är skrämmande hur snabbt idén om barns rättigheter nu monteras ner i svensk politik. 

”Det är ett förslag som går emot all forskning och beprövad erfarenhet om vad som bidrar till att barn utvecklas positivt. Ungdomstjänst som påföljd finns redan, så det nya i SD:s förslag (så som jag förstår det) är två saker: att sänka straffåldern och att införa tvångsarbete med medvetna inslag av förnedring av barn”, skriver Elin Wernquist i ett skriftligt svar till Arbetet. 

Enligt Elin Wernquist är idén bakom att yngre barn inte kan straffas i Sverige att barn är de vuxnas ansvar.

”Att sänka straffåldern är en total ansvarsförskjutning från vuxna till barn som redan lever under svåra förhållanden. Om man vill slippa ta ansvar som politiker så kan man förstå att det är en bekväm, om än omoralisk, lösning.”