Nya regler ska göra det svårare för oseriösa och kriminella företag att få pengar från Arbetsförmedlingen för subventionerade anställningar. Beslutet fattades av regeringen i början av juli.

Det innebär att senare i år ska myndigheten få möjlighet att neka stöd till arbetsgivare oftare än tidigare.

– Oseriösa aktörer som snedvrider konkurrensen och dumpar villkor och löner ska inte ha någon plats på svensk arbetsmarknad, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid presskonferensen där de nya reglerna presenterades.

Fritt fram för kriminella

Arbetet har tidigare avslöjat att det i praktiken varit fritt fram för kriminella företagare att ta del av de pengar för subventionerade anställningar som är tänkta att hjälpa personer in på arbetsmarknaden. Något som också hänt enligt myndigheten.

Endast om arbetsgivaren har näringsförbud, större betalningsanmärkningar eller skatteskulder har Arbetsförmedlingen kunnat neka stöd.

Att en företagare tidigare har dömts för bedrägeri mot Arbetsförmedlingen har däremot inte varit skäl nog att neka nya pengar. 

Inte heller att en arbetsgivare som tidigare fuskat bytt skepnad genom att bilda ett nytt bolag, något som fått myndigheten att be regeringen om tuffare regler.

Får stoppa utbetalningar

Och nu får de alltså gehör. Med de nya reglerna får Arbetsförmedlingen rätt att stoppa utbetalningar i betydligt fler fall än tidigare.