Kriget i Ukraina skapar ekonomisk oro världen över och även i Sverige ökar priserna. Inflationen på hemmaplan kommer att göra kommande avtalsrörelse svår.

Det menar finansminister Mikael Damberg (S). Han konstaterar att den långa period av reallöneökningar, alltså ökad köpkraft, som Sverige haft nu kan brytas. De som jobbar får allt mindre i plånboken. 

– Nu ser vi urgröpta reallöner. Så när parterna ska förhandla om framtiden så blir det tuffa förhandlingar på det sättet. Det tror jag. Men jag tror också man har med sig bagaget att om man gör rätt och bra avtal så kan man få riktiga pengar i plånboken, inte bara låtsaspengar som sedan äts upp av inflationen. 

Upptakt till avtalsrörelsen

Kring jul ska fack och arbetsgivare i industrin byta krav med varandra. Det är upptakten till förhandlingen om det så kallade märket.

Det parterna i industrin enas om blir sedan styrande för resten av arbetsmarknaden när de ska förhandla sina löneavtal. 

Men redan nu kommer utspelen från olika håll. Industriarbetsgivarna menar att det inte finns utrymme för att ta hänsyn till inflationen i förhandlingarna.

Överenskommelsen mellan fack och arbetsgivare i industrin, det så kallade industriavtalet, säger att parterna ska ”beakta lönebildningens konsekvenser på inflation, sysselsättning och konkurrenskraft”. Men att höja lönerna bara för att priserna stiger, det är något annat. 

– Industriavtalet, som fyller 25 år i år, skrevs för att vi skulle komma bort från löneökningar som jagade inflationen, men i praktiken inte gav ökade reallöner, sade Jonas Hagelqvist, vd för Innovations- och kemiföretagen, Ikem på en pressträff nyligen.

Damberg: Ganska tufft

Mikael Damberg, håller du med om att inflationen inte bör ge större löneökningar? 
– Jag kommer inte ha synpunkter på nivå. Jag säger bara att det kommer bli ganska tufft. Men det avgör om vi i Sverige hamnar i en situation där vi snabbt tar oss tillbaka till löneökningar som är på riktigt. Jag tänker inte gå in på nivån utan det får parterna göra själva.

Inför och under förhandlingarna om märket brukar ljuset i stället riktas mot industrins konkurrenskraft. Arbetsgivarna varnar för att den är hotad. 

Hur går det för svensk industri? 
– Svensk industri går bra och har klarat sig genom pandemin bättre än sina konkurrentländer och ligger nu långt framme i den gröna omställningen. Så svensk industri tuggar och går och driver fortfarande tillväxten. Men när världsmarknaden mattas av, nu när tillväxten drivs ner, då påverkas industrin i Sverige. Vi är väldigt exportberoende. Så det är klart att även industrin går mot tuffare tider, säger Mikael Damberg. 

”Svenska modellen prövas nu”

Hur stabil är den svenska modellen i förhållande till det ekonomiska läget nu?
– Den prövas nu. Men vi har ett unikt bra track record tillbaka i historien. Jag tror inte att någon av parterna skulle vilja förlora reallöneökningar över tid och den här stabiliteten som det innebär för Sverige och för svenska löntagare.

– Men det blir tuffare den här gången. Och då är det också viktigt att företagen inte ökar sina vinstmarginaler. Förväntar man sig ansvarsfulla löneökningar då är det viktigt att vd:arnas ersättningar också hålls igen. Så att det inte drar i sär samhället. Det kan spela en väldigt stor roll när de här avtalen ska slutas.