”Allt har blivit dyrt, kaffet, smöret och grönsakerna. Bensinen har blivit extremt dyr och bolånepriserna rakar i höjden. Den 11 september går vi mot ett plånboksval.”

Enligt de officiella siffrorna lyssnade 1 800 personer på Ulf Kristersson när han på måndagsförmiddagen talade under politikerveckan i Almedalen. Moderatledaren skissade upp den ekonomiska politik som han vill se om han får leda landet efter valet.

Han aviserade stramare bidrag och sänkta inkomstskatter för lågavlönade, ett nytt jobbskatteavdrag efter samma modell som Reinfeldt/Borg använde sig av.

– Jag vill sänka skatten på de lägsta inkomsterna, så att det lönar sig bättre att jobba än att leva på bidrag. 

Går till val på skattehöjarstopp

Ulf Kristerssons tyngsta budskap handlade också om skatter.

– Inför nästa mandatperiod går vi till val på ett skattehöjarstopp. Inga nya skatter får införas och det samlade skattetrycket får inte öka.

Han anklagade också Socialdemokraterna för att ha en skattehöjaragenda och nämnde bland annat den beredskapsskatt som finansminister Mikael Damberg varit inne på. En skatt på höga inkomster som ska hjälpa till att finansiera de försvarssatsningar som Natomedlemskapet – och kriget i Ukraina – innebär.

När den andra statsministerkandidaten, den nuvarande statsministern, Magdalena Andersson (S) talade på söndagskvällen inför 5 700 åhörare var också ekonomin ett av de heta ämnena. 

– Putinpriserna slår hårt mot världen, och de slår hårt mot Sverige. Det blir mycket månad kvar i slutet av lönen. Det är dyrt att vara svensk nu. Inte ens i Sverige med våra urstarka ekonomiska skyddsvallar kan vi räkna med att stå opåverkade, förklarade hon i sitt tal.

Vill lindra Putinprisernas effekter 

Magdalena Andersson utlovade att Socialdemokraterna om partiet får sitta kvar vid makten ska bedriva en ekonomisk politik för att ”lindra Putinprisernas effekter”.

– Så klart ska barnfamiljer och pensionärer få stöd för att klara vardagsekonomin. Självklart ska man kunna ta sig till och från jobbet.

Samtidigt varnade den före detta finansministern för en ”överbudspolitik”.

– Ingen ansvarsfull politiker kan lova full kompensation för varje prishöjning. Vi vet var det slutar om alla partier försöker bjuda över varandra med lånade pengar.

Det slutar, enligt Magdalena Andersson, med högre bolåneräntor, urholkade pensionsfonder och ”inkomster som visserligen stiger för stunden men som snabbt äts upp av högre priser”. 

– Att skuldsätta Sverige för att kompensera för varenda prisökning skulle snarare elda på den inflation som vi behöver göra allt för att bekämpa. Så länge jag är statsminister så kommer vi lindra effekterna av Putinpriserna men aldrig med en ansvarslös överbudspolitik.