Att spärra av områden och försöka ta kontroll över samhällsgemensamma ytor är ett gangsterbeteende som skapar otrygghet. I särskilt utsatta områden har gäng och andra nihilister blockerat vägar och stört ut polis och blåljuspersonal i försök att mota samhället och skrämma boende till passivitet och underkastelse.

Klanstrukturer, alternativa rättssystem och svågerpolitik är stora, reella hot mot demokratin. Att bara agera efter egenintresse eller släktlojaliteter skadar vårt samhälle och den sammanhållning och tilltro som gör Sverige till det land det är.

För att förhindra en sådan utveckling har vi i Sverige i dag regler kring det allra mesta. Men alla politiker verkar inte lika intresserade av att stävja den maffiakultur som vuxit fram i välbeställda kommuner.

Paxat mark med helikopterplattor

Dagens ETC avslöjade i dagarna det omfattande fusk som pågår och tillåts pågå i kommunen Täby. En utsänd reporter har försökt ta sig fram längs med vattnet, på kommunal mark, men hamnade på vad som numera ser ut som och påstås vara privata tomter.

Helikopterplattor, staket och privata bryggor har byggts trots att detta strider mot strandskyddet. Problemet återfinns även i Nacka, Södertälje och vid sjön Norra Barken i Dalarna.

Avslöjandet har rört upp känslor och i helgen startades protestinitiativet Folkets Bad som redan fått över 5000 följare på Twitter. Under söndagen genomförde de sin första badaktion. Ett trettiotal personer tog sig till den belägrade strandremsan för ett dopp i det blå, rapporterar Sveriges Radio P4. De planerar fler tillfällen och hoppas kunna utföra liknande aktioner i andra delar av landet som också drabbats av strandgrabbing.

Passiva borgerliga lokalpolitiker

Men även kriminalitet verkar relativt för lokalpolitiker i Täby. Det visas inte alltför mycket handlingskraft. Att kriminaliteten frontas av en rik elit sägs inte spela någon roll men det är inte för intet flera ställer sig undrande till kommunens agerande, eller rättare sagt avsaknaden av agerande.

Avundsjuka. Anonyma tips har fått både länsstyrelse och journalister att kika närmre på det som pågår. När de rika konfronteras med sitt asociala dominansbeteende är svaret ofta att peka just på avundsjuka. De gnällspikar som inte roffar åt sig lika skamlöst ska bara hålla tyst, tydligen. Dels för att slippa ta eget ansvar, så klart, dels för att de verkar tycka att det inte är fel.

Det skvallrar om en provocerande självrättfärdighet. Dessa människor tycker sig ha rätt att bete sig hur som helst och efter eget behag. Attityden ligger skrämmande nära de gängkriminella, de parallella samhällena, de asociala.

Visar varför strandskydd behövs

Och visst kan det ligga något i att andra blir gröna av avund. De flesta andra vill ju ha tillgång till strand och hav. Därför har vi både allemansrätt och strandskydd i Sverige.

Det är också därför fusk och girigt roffande väcker anstöt hos många – och det är bra. Denna demokratiska självbevarelsedrift är vår demokratis bästa självförsvar.

Varför ska den som har haft råd att köpa sig ett hus i närheten av vatten få stjäla från allmänheten? Och varför har lokalpolitiker i Täby sett mellan fingrarna?

Det finns ingen annan förklaring än att det än en gång görs skillnad på folk och folk och på den fina och den fula kriminaliteten.

Det är hög tid att riva svarta helikopterplattor, privata bryggor och staket. I samhället Sverige ska inget gäng komma undan med att tänja på gränser och det gäller både dem i Gucci-keps och skottsäker väst och dem i pikéskjorta och strandtomt.