“Sverige kan bättre”. Socialdemokraterna går till val på att vända på varje sten för att krossa segregationen.

I samma veva ska man även krossa gängkriminaliteten vilket välkomnas av majoriteten av Sverige. De har presenterat förslag om hårt reglerad arbetskraftsinvandring med avskaffandet av EBO-lagstiftningen med en stram migrationspolitik.

Med krisinsikt, hårdare tag och många svenska flaggor hoppas S få förnyat förtroende att leda landet. Och det går ju bra för partiet i allmänhet och Magdalena Andersson i synnerhet.

Det går åt helvete för Sverige

Men det går åt helvete för Sverige, i alla fall om man ska tro villaägarlobbyn, friskolelobbyn och vår nya högeropposition (även kallad brun-högern). Allt brinner, det är kaos överallt och ser du inte upp så kommer du att bli beskjuten, bestulen eller berövad på makten över ditt eget liv.

Allt som kan ska paketeras som ett hemskt, yttre hot som ska hållas borta med fysiska avstånd, staket och kösystem. Överallt hörs och syns skrämselpropagandan om hemska saker som skulle kunna inträffa om vi alla, oavsett klass och etnicitet, skulle bo och verka på samma ytor

När valrörelsen nu är i full gång försöker högern omsätta denna oro till segregerande politik både i kommunikation och praktik.

Svenskt Näringsliv vill ha skolsegregation

Denna höger har under en längre tid (“längst av alla!”) skrikit sig hesa om att vi i Sverige misslyckats med integrationen både politiskt och socialt.

Fastän partierna i den nya fyrklöver som ingår i det nya högerkonservativa blocket skiljer sig åt en del verkar de kunna enas kring att allt är resultatet av naiv vänsterpolitik.

Lösningen? Murar, staket och avstånd.

I förra veckan lanserades kampanjen Stoppa Bussning! av Stiftelsen Fritt Näringsliv, av just Svenskt Näringsliv och Näringslivets Fond (Näfo). Valfriheten sägs vara hotad.

Syftet? Att stoppa ett lagförslag som påstås innebära att elever från nedlagda skolor bussas till “bättre” skolor. Det egentliga hotet? Elever från ”sämre områden”. Tanken på ett blandat elevunderlag ska nu skrämma föräldrar till att rösta emot förslag för integration och för fortsatt social uppdelning.

Anklagar S för att vilja riva villor

Nu hotas även din bostadsaffär, enligt Villaägarnas Riksförbund. Bostadsminister Johan Danielsson svarar att kommande utredningsförslag syftar till att kommunen ska kunna planera för bostäder av blandad sort för att både kunna möta behovet men också för att bygga bort bostadsbristen, bostadssegregationen och de problem som följer. Det innebär alltså att även småhus kommer att byggas då det, helt enkelt, är en efterfrågad boendeform.

Inga villor ska rivas för att ersättas med lägenheter. Trots att utredningen inte ens påbörjats kör Villaägarnas riksförbund på med ohederlig skrämselpropaganda. Det ter sig märkligt att, i en tid där många efterfrågar politisk handlingskraft, klaga på och motarbeta minsta lilla försök till förändring. Bostadsmarknaden idag kan inte påstås fungera felfritt, direkt.

I riksdagen gör högerpartierna likadant. De röstar ner förslag om att reglera friskolesystemet och försöker motarbeta höjda pensioner (utan framgång, denna gång!) Syftet kan nu inte påstås vara annat än att hålla isär människor socialt, ekonomiskt och kulturellt. Detta får ödesdigra konsekvenser för den som inte föds rik eller vit.

Världen kan så klart kännas som en stor och otäck plats. Otaliga hot mot både ens egen och sina nära och kära känns brännande nära varje gång en skjutning, ett rån eller ett överfall sker. Att som förälder vilja skydda sina barn från allt ont och hemskt är en lika delar mänsklig som naiv tanke.

Valet 2022 handlar om människosyn

Men ska vi få bukt på de samhällsproblem som de allra flesta, oavsett politisk färg, säger vilja få ordning på duger det inte att bara bry sig om “sina egna”.

Om vi på riktigt vill krossa segregationen måste alla vara villiga att delta aktivt. Så länge människor hålls utanför kommer nämligen alla drabbas av ojämlikhetens effekter.

I valet 2022 avgörs det om alla barn är allas barn eller om det bara är vissa som ska åtnjuta hemmets och samhällets trygga vrå.

Högerns passiva, segregerande skrämselpropaganda kommer inte hjälpa någon in i vare sig samhälle eller jobb. Och du ska inte tro det blir fart på integrationen, ifall inte nån sätter fart.