Personlig assistans har blivit en lukrativ marknad i Sverige och många vill göra snabba pengar.

Under de senaste två åren har Försäkringskassan gjort återkrav på närmare en miljard kronor för misstänkt fusk inom assistansersättningen – de pengar som personer med funktionsnedsättningar kan få för att anlita personliga assistenter. Det kunde SVT berätta för några månader sedan. Bland bolagen som fått återkrav finns både små och stora företag. Till och med branschens dominant, börsnoterade Humana, misstänks ha trixat.

Fusket med assistansersättningen är högst sannolikt landets mest välorganiserade bidragsbrott. Brotten går bland annat ut på att assistenter får lön för arbete som inte utförs och att pengarna för de påstått arbetade timmarna fördelas mellan personer som är inblandade i bedrägeriet.

Funktionshindrade ”handelsvaror”

I den myndighetsgemensamma rapporten Ärende Olle som kom 2020 beskrivs hur funktionshindrade personer används som ”handelsvaror” och ”intäktsgeneratorer”.  Det finns inslag av människohandel i branschen, både bland assistenter och brukare. Myndigheterna konstaterade också att stora delar av assistansbranschen har kopplingar till ”konfliktrelaterade skjutningar, terrorfinansiering och ekonomisk brottlighet.”

Det finns också kopplingar till landets politiska elit, visar det sig.

Curira Group heter en av landets största koncerner inom personlig assistans. 3 000 är anställda i Curiras olika företag och man har 500 assistanstagare i hela landet. I styrelsen för Curira sitter bland andra två tidigare moderatministrar, Mikael Odenberg och Cristina Husmark Perhsson. 

Odenberg var försvarsminister i regeringen Reinfeldt mellan åren 2006 och 2007. Husmark Perhsson var socialförsäkringsminister mellan 2006 och 2010 och frontade alliansregeringens brutala utförsäkringar av cancersjuka.

Bluffakturor och illegal arbetskraft

I går kunde Dagens Industri berätta att assistansbolaget Lystra, som ägs av Curira, förbjuds av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att bedriva verksamhet. 

IVO:s kritik av Lystra är skarp och omfattande: bluffakturor, uteblivna vårdbesök, bidragsfusk, skatteskulder, brottsmisstankar och illegal arbetskraft.

Här kan det nämnas att Curira-bolaget Nordica Assistans, som i praktiken är samma bolag som Lystra, 2020 avslöjades med att sälja arbetstillstånd till utländska medborgare för fejkade anställningar. När Nordicas tillstånd drogs in flyttades hela verksamheten över till Lystra.

Men Lystras misskötsamhet anses nu vara så omfattande och systematisk att den ”inte går att läka”. Ansvaret vilar, skriver IVO, tungt på både ledningen för Lystra och börsbolaget Curira.

Och i Curiras styrelse hittar vi alltså Mikael Odenberg och Cristina Husmark Perhsson. 

Man kan fråga sig vad de gör där egentligen.

Odenberg vet i vems öra man ska viska

– Jag har ett ganska långt engagemang i samhällsfrågor och var en gång med om att fatta beslut om att införa den lagstiftning som vi nu ser inte fungerar särskilt bra. Och att då kunna, möjligen, bidra till den där uppstädningen tycker jag är hedervärt, säger Odenberg till Dagens Industri.

Ex-ministern får ursäkta, men hans huvudsakliga värde för Curira är inte som engagerad i samhällsmedborgare i allmänhet. Det är som dörröppnare mellan politik och näringsliv. Han vet i vems öra man ska viska och vems hand man ska skaka. Det är därför han får betalt.

Det är exakt samma logik som när andra ex-politiker upp i vårdbolag eller friskolekoncerner.

Gör drängtjänst hos fifflare

När välfärden underkastats marknadens logik har valfrihetssystem rullats ut, privatiseringar genomförts och oreglerade subventionsapparater byggts upp. Det har gjort att kriminella lärt sig att det är hos myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan man mer eller mindre riskfritt kan hämta hem stålarna.

Lägg till världens mest liberaliserade arbetskraftsinvandring så är receptet för fusket i assistansersättningen utskrivet.

Samma politiker som rattade avregleringar och privatiseringar sitter nu – tillsammans med gamla statssekreterare, politiskt sakkunniga, utredare och pressekreterare – och gör välavlönad drängtjänst som styrelseproffs, konsulter eller lobbyister för skrupelfria företag som också vill göra sig en hacka på människor som behöver välfärdens stöd.

Men det är klart, det låter bättre att säga att man gör det för att man är så engagerad i samhällsfrågor.