I dag tisdag ska riksdagen rösta om förtroendet för justitieminister Morgan Johansson och jösses vad det finns saker att tala om.

Hur riksdagens instrument med misstroendeförklaringar helt devalverats och bara blivit ett sätt för oppositionen att markera mot politik man ogillar.

Hur hela regeringsfrågan kan avgöras av Amineh Kakabaveh – en riksdagsledamot som Turkiet önskat se utlämnad för att Sverige ska släppas in i Nato.

Att oppositionen i juni vill vräka en minister som de anser är så usel att de hoppas vinna valet i september på hans oduglighet i.

Men de skälvande dygnen som lett fram till i 7 juni är också en berättelse om ett oppositionsparti som blivit en hund.

Det är SD som bestämmer

Precis som Arvid Åhlund skrivit i Dagens Nyheter så är Ulf Kristersson prat om att M har en plikt att avsätta S-ministrar rent trams.

Om M tog den plikten på allvar hade ju partiet väckt misstroende mot Morgan Johansson direkt efter att konstitutionsutskottet i förra veckan kritiserade honom för att fara med osanning om grundlagen.

Men det gjorde inte Moderaterna.

Nej, det var först när SD ville väcka misstroende mot Morgan Johansson som Moderaterna blev riktigt angelägna om att avsätta justiteministern.

SD:s bevekelsegrunder är sjaskiga men enkla att begripa: de vill ta fokus från sina allt sämre opinionssiffror.

Moderaternas motiv lika tarvliga. Varje gång Ulf Kristersson rest invändningar mot SD:s politik eller tvekat kring om M endast ska tävla om väljare som avskyr invandring, feminism och ekomat har han internt anklagats för att vara en syltrygg på seminarieövning.

Moderaterna gläfser

Sådant har Moderaterna inte råd med 2022. Retar partiledaren partiets kverulanter i kommuner, regioner och i riksdagsgruppen så blir det stökigt. Så om Jimmie Åkesson säger att det vankas drevjakt på såssar, ja då kommer Ulf Kristersson vara en vältränad retriever.

Det finns förstås andra små jyckar som är ute och drevar också.

Niklas Wykman, till exempel.

Han är M:s skattepolitiska talesperson och uppskattar inte alls att statsministern meddelade att hon tar med sig hela regeringen om oppositionen avsätter Morgan Johansson.

På Facebook har Wykman slagit fast att Magdalena Andersson är ”känd för sitt emotionella agerande” och att hon nu uppträder ”onyktert”. Ja se fruntimmer va! Vilka känslostyrda tossor!

Det är alltså här Moderaternas partiledning befinner sig mentalt. Man kan nästan höra applåderna SD:s partiorgan.

När KD-ledaren Ebba Busch i söndags lovade Magdalena Andersson att, om hon låter Morgan Johansson gå, inte väcka några fler misstroenden innan valet så fick fånerierna ett helt nytt djup.

Kristersson vågar inte

Inte bara för att KD inte har tillräckligt många mandat för att ensamt väcka några misstroenden.

Inte bara för att riksdagen stänger om drygt två veckor och öppnar först 27 september.

Utan för att Ulf Kristersson hakade på.

”Jag är beredd att fälla den här regeringen vilken dag som helst, och på vilken fråga som helst” har M-ledaren sagt i flera år. När dagen och frågan kom var det inte lika skoj.

Hur ska man tolka detta? Om Morgan Johansson bara avgår kan alltså övriga statsråd göra vad tusan de vill fram till valet, för M och KD kommer inte att rösta ja till någon misstroendeförklaring.

Tja, vi får väl se hur det blir med den saken när oppositionsledare Åkesson säger sitt.