Kring klockan 04 på tisdagsmorgonen enades Europaparlamentets och EU-rådets förhandlare om ett lagförslag om minimilöner inom unionen.

De ansträngningar regeringen, facken och arbetsgivarna i Sverige har gjort för att förhindra EU-lagstiftning om löner har därmed misslyckats.

På en presskonferens på tisdagsmorgonen sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att Sverige kommer att säga nej till det nya EU-direktivet.

– Vi kommer att föreslå riksdagen att Sverige ska rösta nej till direktivet. Lönebildningen hanteras bäst så nära dem det angår som möjligt, säger Eva Nordmark till TT.

Samtidigt konstaterar Eva Nordmark att förslaget till direktiv innehåller ett undantag för länder som Sverige, som inte har minimilöner i dag: De ska inte behöva införa minimilöner heller i framtiden.

Regeringens utgångspunkt är därför att den svenska modellen kan fortsätta att fungera som hittills.

Vad undantaget är värt går dock inte att veta förrän det har prövats i EU-domstolen, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Arbetet.

– Den svenska modellen utmanas av det här. Vi är verkligen inte glada. Det känns bra att regeringen och förhoppningsvis riksdagen säger nej.

”Inte Bryssels kompetens”

Varken LO eller Svenskt Näringsliv har hunnit få en en översättning av lagförslaget, och har därför svårt att bedöma exakut hur långtgående det är. Även om Susanna Gideonssons har bilden att ”de vildaste idéerna från EU-parlamentet” inte finns med i den slutgiltiga uppgörelsen.

– Hela idén är att Bryssel ska reglera lönerna. Vi anser att Bryssel inte har kompetens att göra det. Vi är såklart bekymrade över att de fortsätter att beträda den här vägen, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

IF Metall positivt

IF Metalls ordförande Marie Nilsson kommenterar relativt optimistiska ordalag på twitter:

”Bra att regeringen säger nej till EU:s direktiv om minimilöner, men också att man säkerställt att Sveriges lönebildning undantas om förslaget ändå klubbas. Det kommer alltså fortsatt vara den svenska modellen som gäller. Löner och villkor förhandlas här, utan inblandning från EU.”

Byggnads ordförande Johan Lindholm skriver:

”Bra med tydlighet från regeringen om minimilöner. Men vi får inte släppa garden. EU-byråkraterna ska hålla fingrarna borta från svensk lönebildning och arbetsrätt. Vår modell ska försvaras igår, idag och imorgon.”

”Strategin måste utvärderas”

Att EU-direktivet kommer att bli verklighet står redan klart, eftersom Sverige befinner sig i minoritet. Normalt får medlemsländerna omkring två år på sig att genomföra direktiv efter att de beslutats.

Susanna Gideonsson har svårt att se vad fack och arbetsgivare i Sverige kunde ha gjort mer för att hejda EU från att lagstifta om löner.

– Jag vill tacka TCO och Saco, men även Svenskt Näringsliv, SKR, Statens arbetsgivarverk och andra som har lagt ner mycket arbete på att förhindra det här, säger LO-ordföranden.

– Vi kommer att utvärdera och kritiskt granska både oss själva och regeringens hantering av den här frågan. Det finns anledning att fundera noga över den strategi Sverige valt noga, säger Mattias Dahl.

– Men jag tycker att Sverige gjorde rätt som sa ja till det förslag som EU:s råd enades om i december. Även om det kändes olustigt att alls vara med och förhandla om minimilöner i EU, så var det bättre att sitta med och få insyn än att sitta på läktaren.