Se till att få ett anställningskontrakt

I kontraktet ska det tydligt framgå vem du är och vem som är din arbetsgivare. Det ska också stå hur länge du ska jobba, vilken lön du ska ha och vilka arbetsuppgifter du ska ha. Om ni bara kommer överens muntligt kan det vara svårare att kräva det du har rätt till.

Jobba inte gratis

Oseriösa arbetsgivare kan kräva att du ”provjobbar” utan betalning. Argumentet kan vara att du måste lära dig jobbet innan du kan få betalt eller att arbetsgivaren vill testa om du passar för jobbet. Men om du jobbar ska du ha betalt oavsett erfarenhet eller kunskap.

Tacka nej till svartjobb

Inte nog med att det är olagligt att jobba svart, du kan också åka på en rejäl skattesmäll. Dessutom finns det inga försäkringar som gäller om du skadar dig på jobbet.

Kolla om det finns kollektivavtal

I ett kollektivavtal bestäms vilka regler som finns på arbetsplatsen, till exempel ersättningar för obekväm arbetstid och vilka försäkringar som finns. Om du är osäker på om det finns kollektivavtal kan du fråga din chef.

Om det inte finns kollektivavtal ska du kolla vad det finns för försäkringar om något skulle hända på jobbet.

Få rätt lön

Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen reglerar det hur mycket du ska ha i lön. Finns det inget kollektivavtal kan arbetsgivaren i princip ge dig hur låg lön som helst eftersom Sverige inte har några lagstiftade minimilöner. När du förhandlar lönen kan du ändå utgå från nivåerna i kollektivavtalet för den typ av jobb du har.

Kräv en bra introduktion

Se till att du får en bra introduktion från arbetsgivaren så att du kan jobba säkert. Gå igenom arbetsuppgifterna, vilka risker finns i arbetsmiljön, och vilka hjälpmedel eller skyddsutrustning kan eller ska du använda?

Ha koll på arbetstiderna

Det finns speciella regler för minderårigas arbetstider. Ungdomar mellan 16 och 18 år får till exempel arbeta högst åtta timmar per dag och 40 timmar per vecka, undantag kan göras om snittet för en fyraveckorsperiod uppgår till åtta timmar per dag. Då är det möjligt att jobba tio timmar en dag och sex timmar en annan.

Begär ett arbetsgivarintyg

När du har jobbat klart har du rätt att få ett intyg på hur länge du har jobbat och vilka arbetsuppgifter du har haft. Det kan vara bra att ha om du ska söka andra jobb.

Se till att få semesterersättning

Hur mycket eller lite du än har jobbat har du rätt att få semesterersättning. Den ska vara minst 12 procent av lönen. Den kan antingen betalas ut varje månad eller senast en månad efter att du har slutat jobba. Kolla ditt lönebesked om du fått ersättningen.

Fråga facket

Om du har funderingar kring ditt kontrakt eller din lön, eller om det uppstår problem med arbetsgivaren kan du kontakta LO på telefon 020-560056 eller kollpajobbet@lo.se. Du behöver inte vara med i facket för att höra av dig.

Källa: Arbetsmiljöverket, Prevent och LO.